Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica vlade

Objavljene nove cijene ulja, šećera i dviju vrsta mesa. Plenković zaprijetio: "Oni koji su neopravdano dizali cijene snosit će novčane kazne"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Premijer Andrej Plenković zaprijetio je poduzetnicima da vrate cijene na staro, inače će ih opaliti po džepu.

Rok koji je Vlada dala trgovcima da korigiraju neopravdano podignute cijene nakon uvođenja eura istekao je u ponoć, a premijer Andrej Plenković ponovno im je poslao poruku da će snositi kazne ako cijene ne vrate na staro, od prije 31. prosinca. 

U uvodnom dijelu sjednice Vlade Plenković je zahvalio je ministrici Nataši Tramišak i ministru Ivanu Paladinu na doprinosu koji su dali Vladi u svojim resorima. 

"Sukladno najavama, idući ćemo tjedan predstaviti nove ministre, Branka Bačića, koji će biti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, dok će Šime Erlić biti novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a", istaknuo je premijer. 

Dodao je da će 2023. biti godina u kojoj će se napraviti veliki pomaci u obnovi i riješiti status onih koji su još u privremenom smještaju.  

Osvrnuo se i na uhićene Hrvate u Kongu koji su osumnjičeni za trgovinu djecom. 

"Hrvatska država preko našeg konzularnog predstavništva pomaže našim državljanima u suradnji sa zambijskim vlastima. Nastavit ćemo i dalje s pružanjem pravne pomoći našim državljanima koji se tamo nalaze. Aktivnosti se odvijaju i u Hrvatskoj u nadležnim institucijama", rekao je premijer. 

Podsjetio je i kako je razgovarao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o situaciji u toj zemlji i još mu jednom dao podršku. 

Zaželio je i sreću rukometašima Hrvatske na Svjetskom rukometnom prvenstvu. 

Kazao je da će se za obnovu od potresa osigurati četiri milijuna eura za Sisak i tri milijuna za Glinu. 

Kad je riječ o cijenama od uvođenja eura, kazao je kako su inspektorat, porezna uprava i carina zaduženi za provjere na terenu kako bi se identificirali oni koji su neopravdano podignuli cijene i nanijeli štetu gospodarstvu te dizanjem cijena doprinijeli porastu inflacije. 

Neki su korigirali cijene

"Oni koji su neopravdano dizali cijene u odnosu na one prije konverzije snosit će novčane kazne. Niz subjekata korigirao je cijene i vratio ih na razinu od 31. prosinca, što pozdravljamo, to je dobar primjer. Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača: riječ je o mogućem vraćanju cijena, ukidanju subvencija (svi gospodarski subjekti imaju nižu cijenu struje, niži PDV...), a čitav paket pomoći građanima i gospodarstvu išao je za tim da se lakše prebrodi kriza", poručio je premijer. 

Rekao je da sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana. Pozvao ih je da i dalje informiraju institucije o tome. 

"U ovom vremenu kriza važna je velika solidarnost i ponašanje koje nije profitersko, nego je razumno. Tržišta da, sloboda poduzetništva da, ali u ovakvim situacijama društvena solidarnost nešto je što se ne može zaobići. Kad mi već radimo ovako sustavno, onda to očekujemo i od ostalih aktera", poručio je Plenković. 

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić dala je informacije o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura. Inspektori su pratili jesu li do 11. siječnja cijene vraćene na razinu od prije 31. prosinca. 

Obavljeno je 696 nadzora, a u 178 slučajeva utvrđeno je neopravdano dizanje cijena proizvoda i usluga od 1. siječnja. U tijeku su 103 inspekcijska nadzora. 

"Kod 30 posto subjekata utvrđeno je neopravdano dizanje cijena, bilo proizvoda, bilo usluga", istaknula je. 

U nadzorima iz nadležnosti tržišne inspekcije obavljeno je 398 inspekcijskih nadzora, od čega 154 na pružatelju usluga, 173 u trgovini, a 71 u trgovini na malo - pekarskim proizvodima. Utvrđen je 51 slučaj nepoštene trgovačke prakse. Neopravdanog povećanja cijena bilo je najviše u uslužnim djelatnostima, potom pekarskoj djelatnosti te trgovini na malo. 

Povećanje cijena i do 50 posto

"U trgovini je više od 70 posto subjekata vratilo cijene na one od prije uvođenja eura. Kod frizerskih usluga, njege tijela došlo je u prosjeku do porasta cijena od 20 posto, no kod nekih je došlo i do rasta od 50 posto. Jednostavnim rječnikom, potrošač je od 1. siječnja neku uslugu trebao pratiti čak 50 posto više", rekla je državna tajnica. 

Kad je riječ o trgovini na malo, izdvojila je pekarske proizvode, kojima je povećanje cijena oko 15 posto, no u pojedinim slučajevima ide i do 30 posto. 

Kad je riječ o ugostiteljstvu, obavljeno je 298 inspekcijskih nadzora, a u 127 ih je utvrđeno da su ugostitelji neopravdano povećali cijene. 

"Kada govorimo o prosječnom povećanju cijena, govorimo od 0,5 do 43 posto", istaknula je. 

Paprene kazne

Dalje slijedi poduzimanje prekršajnih mjera. Visina kazne propisana je do 26.544 tisuća eura za pravnu osobu te 1990 eura za fizičku. 

"Svim poslovnim subjektima koji su tijekom nadzora vratili cijene svojih proizvoda te će se činjenice uzeti u obzir prilikom odmjeravanja visine kazne. Svi oni koji su neopravdano povećali cijene, njima će se to uzeti kao otegotne okolnosti. Naše se aktivnosti nastavljaju", poručila je državna tajnica. 

Šef Porezne uprave Božidar Kutleša izvijestio je o njihovim aktivnostima.

"Porezna uprava dosad je provela 163 nadzora, a u dvije trećine utvrđene su nepravilnosti", rekao je Kutleša. Kazao je da će tjedno njihovih sto inspektora biti na terenu te da planiraju oko dvjesto nadzora tjedno. 

Carinska uprava provela je, prema riječima ravnatelja Marija Demirovića, nadzor nad tržištem cigareta i duhanskih proizvoda te je utvrđeno da su cijene cigareta neopravdano porasle 1,17 posto, sitno rezanog duhana za 0,72 posto, a grijanog duhana za 0,30 posto. Iako se ne čini da je rast znatan, šef Carinske uprave istaknuo kako je on ipak neopravdan te da se radi o znatnom dijelu tržišta koje ima utjecaj na cjelokupno tržište. 

U tijeku je i nadzor tržišta naftnim derivatima. Preliminarno, također je utvrđeno neopravdano dizanje cijena tijekom prvih dana uvođenja eura.

Najavljeno je 250 nadzora tjedno Carinske uprave. 

Nove cijene ulja, šećera i mesa 

Vlada je odlučila korigirati zamrznute cijene četiriju prehrambenih proizvoda od njih devet. Kako je objasnio ministar gospodarstva Davor Filipović, maloprodajna cijena mljevenog mesa i ulja smanjit će se dodatno za 26 centi, odnosno dvije kune, dok će se, zbog tržišnih kretanja cijena šećera i svinjske lopatice povećati za isti iznos.

To znači da će cijena kilograma šećera biti 1,33 eura umjesto dosadašnjih 1,06, a kile svinjske lopatice 3,58 eura. Cijena litre suncokretova ulja ne smije biti veća od 1,86 eura, a kilograma mljevenog mesa 4,11 eura. 

Ograničenje cijena na snazi je do 31. ožujka. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene