Kod Tuđmanova spomenika u Zagrebu okupili su se prosvjednici. Od DORH-a traže da odbaci optužnicu protiv mladića koji je na spomenik nacrtao srp i čekić. Kako javlja policija, četiri su osobe privedene zbog zasad nepoznatih razloga.

Galerija Prosvjed u Zagrebu (Foto: Pixsell, Robert Anic) - 1 Prosvjed u Zagrebu (Foto: Pixsell, Robert Anic) - 5 Prosvjed u Zagrebu (Foto: Pixsell, Robert Anic) - 2 +2 Prosvjed u Zagrebu (Foto: Pixsell, Robert Anic) - 3

Na prosvjedu se okupilo pedesetak ljevičara.

Vezani članci Ilustracija Srbijanski nastavnici traže status službene osobe: "Trebamo zaštitu od nasilnih učenika" Slika nije dostupna Buktinja nezadovoljstva u susjedstvu: Već treći veliki protuvladin prosvjed u kratkom vremenu

Odazvali su se pozivu više lijevih inicijativa - Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, Mreže Antifašistkinja Zagreba, Radničke Fronte, Radničkog portala i Socijalističke radničke partije Hrvatske. Prosvjed su nazvali "Protiv političke represije".

Inicijative su uoči prosvjeda napisale i zajedničku izjavu koju prenosimo u cijelosti.

"U deindustrijaliziranoj i iseljenoj Hrvatskoj u kojoj većina stanovništva jedva preživljava, a domaći i strani kapitalisti na najgrublji način desetljećima eksploatiraju radnice i radnike, seljakinje i seljake, umirovljenice i umirovljenike, studentice i studente, protekli je tjedan započela medijska i javna hajka.

Država je preko svog ministarstva raspisala tjeralicu za dvadesetčetverogodišnjakom koji je na spomenik privatizacijske pljačke, uništene privrede i ratnih zločina 90-ih nacrtao simbol radničke i seljačke sloge. Javnom objavom identiteta osumnjičenika represivni aparat namjerno je proizveo i nastavlja proizvoditi opasnu atmosferu koja graniči s pozivom na linč, a na koji će dio desničarske javnosti spremno odgovoriti.

S druge strane, državni aparat, koji tijekom devedesetih uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3000 spomenika i spomen obilježja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama tisuća žrtava ustaško-fašističkog terora.

Smatramo da je nužno naglasiti činjenicu da sadašnji režim nastavlja s toleriranjem neofašističkog vandalizma, dok se u nekim slučajevima uključuje i u promociju ustaške ikonografije. Masovna uporaba eksplicitnih ili latentnih simbola ustaškog režima ne problematizira se u javnosti već više od dva desetljeća, unatoč tome što su zakonski zabranjeni, za razliku od komunističkih, radničkih i antifašističkih simbola. Očiti rezultat jest da se takva kaznena djela i njihovi počinitelji ne osuđuju i ne proganjaju.

Nužno je naglasiti da je korištenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju, čemu svjedočimo u navedenom slučaju – a sve kako bi se reproducirala dominantna ideologija – nedopustivo u demokratskom društvu.

Zbog svega navedenog oštro osuđujemo ovaj gnjusni čin kapitalističke države, njezinog represivnog aparata i institucija koji preko leđa mladića koji se suprotstavio sistemu poručuju da će u zatvor trpati sve ljude koji, pa makar i na simboličan način, pokušaju pružiti otpor njihovoj vladavini. Postojeća ekonomska i društvena devastacija u najvećoj mjeri ostavština je Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice.

U potpunosti shvaćajući da je otpor puzajućoj fašizaciji društva nužan, od vladajućih zahtijevamo: da se smjesta obustave postojeća politička i policijska represija, hajka i linč, da nadležne institucije započnu s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništenje spomenika Narodno-oslobodilačke borbe te da Državno odvjetništvo smjesta odbaci optužnicu protiv Filipa Drače".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju