Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Između 15 i 44 godine

'Oko 70 posto žena i djevojaka bile su žrtve fizičkog i seksualnog nasilja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi procjenjuju da su oko 70 posto žena i djevojaka između 15 i 44 godine bile žrtve fizičkog i seksualnog nasilja u obitelji ali i od strane drugih muškaraca

Upozorio je na to predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Policijskoj upravi u povodu akcije 'Živim život bez nasilja'. Ističući kako je nasilje nad ženama sveprisutno te jednako obuhvaća razvijene i nerazvijene zemlje, Buchhorn je kazao kako takvo naslje ima dalekosežne posljedice, jer osim što ugrožava obitelj i zajednicu, ugrožava ljudski i narušava ekonomski razvoj.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

Naglasio je da UN daje punu potporu vladama, udrugama civilnog društva, građanima i pojedincima u zaustavljanju nasilja nad ženama. Buchhorn smatra kako kampanja 'Živim život bez nasilja' podiže svijest građana u borbi protiv nasilja nad ženama istaknuvši da u toj borbi ključnu ulogu imaju muškarci, jer, ocijenio je, većina muškaraca još uvijek nasilje u obitelji smatra privatnom stvari.

>> Kampanja 'Živim život bez nasilja'

'To nije istina, to je veliko kršenje ljudskih prava i upravo zato uključivanje muškaraca u borbu protiv nasilja treba biti uzor', kazao je Buchhorn. Naglasivši da obiteljsko nasilje generira i nasilje među mladima, načelnik PUZ-a Tomislav Buterin rekao je da je cilj kampanje, koja traje od 8. do 24. studenog, senzibiliziranje javnosti za prijavljivanje kaznenih djela nasilja u obitelji, a naročito žrtava. Naveo je da Hrvatska ima uređen zakonodavni i institucionalni okvir, ali nema dovoljno razvijenu građansku svijest. Stoga akcijom želimo pobuditi građansku svijest i uvjeriti građane da prijavljuju nasilje u obitelji, kazao je Buterin.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je Grad Zagreb još 2007. otvorio prvu ustanovu za pružanje smještaja žrtvama obiteljskog nasilja - Dom za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja Duga - Zagreb. No, dodao je, nažalost taj dom tri godine radi punim kapacitetom pa se radi na proširenju kapaciteta i otvaranju novih skloništa za zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja. Podsjetivši da je Zagreb donio i Strategiju jedinstvene politike za zaštitu od nasilja u obitelji za razdoblje od 2008. do 2010. Bandić je najavio da će se uskoro, temeljem preporuka iz Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, donijeti i nova zagrebačka Strategija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene