Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Pomutnja oko preuzimanja: Oglasila se Fortenova o vlasništvu i je li došlo do promjene

Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanka. Fortenova tvrdi da transakcija nije pravovaljana, vladajući poručuju da treba sve provjeriti i vidjeti tko stoji iza svega toga, dok tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj poručuje da bi sve ipak moglo biti legitimno.

 

  • Ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao 43,4 posto udjela u Fortenova Grupi
  • Vladajući poručuju da treba sve provjeriti i vidjeti tko stoji iza svega 
  • Stjepan Čuraj poručuje da bi sve ipak moglo biti legitimno, no navodi da arapski investitor nije tražio dozvolu od Ministarstva financija

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

00:20 Ne stišavaju se reakcije na prodaju 43 posto udjela ruskog Sberbanka u Fortenovi arapskom investitoru. Arapski ulagač već se obratio zaposlenicima tvrtke te najavio da idućeg tjedna dolazi u Hrvatsku. Za prodaju, čini se, nitko nije znao, a poslovne krugove iznenadilo je da je odlučio dati novac za udio u kompaniji o kojoj se nije prethodno dubinski informirao.

20:05 Državno odvjetništvo (DORH) priopćilo je da će se uključiti u istragu oko Sberbankove prodaje udjela u Fortenova grupi ako nadležna državna tijela utvrde sumnju na počinjenje kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti ili se podnese kaznena prijava državnom odvjetništvu.

''Nadležno državno odvjetništvo poduzet će zakonom propisane radnje kada nadležna državna tijela tijekom svog prethodnog postupanja utvrde osnovu sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti te o tome izvijeste državno odvjetništvo ili podnesu kaznenu prijavu državnom odvjetništvu'', priopćio je DORH nakon upita je li tužiteljstvo uključeno u istragu.

19:40 Ruski Sberbank prodao je svoje udjele u Fortenovi arapskom investitoru, a iz same tvrtke poručuju da to nije moguće jer su ruske tvrtke pod sankcijama, a njihovo vlasništvo blokirano. Arapi tvrde da su sve riješili. Uslijedilo je more reakcija te još uvijek neodgovorenih pitanja. Što će biti dalje, donosi Dnevnik Nove TV, a više možete čitati >>OVDJE

18:00 O cijelom se slučaju na upit Dnevnika Nove TV oglasila i SOA. Što je poručila, pročitajte OVDJE.

16:23 Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić rekao je u četvrtak da nijedno državno tijelo ni Vlada nisu znali i nisu bili uključeni transakciju dionicama Fortenove. Više o tome čitajte OVDJE.

15:16 "Prema službenim informacijama kojima raspolažemo, do promjene vlasništva Sberbanka nad udjelima u Fortenova grupi nije došlo", priopćili su iz Fortenove za N1.

15:06 Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj za DNEVNIK.hr izjavio je da prije transakcije od njih nisu tražene dozvole. Ipak, kaže da je Fortenova registrirana u Nizozemskoj i da je moguće da je nizozemsko nadležno tijelo dalo takvo odobrenje, ali da o tome oni u Vladi nemaju saznanja. Naime, krovna tvrtka Sberbank Rusije registrirana je u Nizozemskoj, članici EU-a. Više o tome OVDJE.

14:00 Ruski Sberbank u četvrtak je priopćio da više nije dioničar Fortenova grupe i da s njom više nije vlasnički povezan. Više o tome OVDJE.

13:00 Na vijest o prodaji udjela Sberbanka u Fortenovi arapskom investitoru reagirao je Ivica Todorić. Suvlasnička uloga Sberbanka u Agrokoru rezultat je eksproprijacije Agrokora koja se dogodila nakon zloupotrebe položaja i ovlasti Plenkovića, poručio je Todorić. Više o tome OVDJE.

12:00 Na vijest o prodaji udjela Sberbanka u Fortenovi reagirala je Vlada. Više o tome OVDJE.

7:00 Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanka, poručili su u srijedu navečer iz te grupe nakon što je objavljeno da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao 43,4 posto udjela u toj kompaniji kupnjom udjela Sberbanka.

"Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanka. Imovina Sberbanka je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija", odgovoreno je na upit Hine iz te grupe. Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanka, mađarski Indotek te dozvole nije uspio ishoditi, podsjetili su iz Fortenova grupe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PARTNER Ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao 43,4 posto udjela u Fortenova Grupi, oglasili se i iz Fortenove: "Nemamo nikakva službena saznanja"

U drugom pokušaju odnosno prodaji mirovinskim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju, dodali su.

Pročitajte i ovo Stjepan Čuraj - 4 ANALIZA EKONOMSKIH ANALITIČARA Pada li preuzimanje Fortenove? "Nas nisu tražili dozvole, ali moguće je da ipak imaju zeleno svjetlo"

"Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala", naveli su u svom odgovoru iz Fortenova grupe.

6:00 Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanka.

Više o tome OVDJE. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene