Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Praljak je sam sebe oslobodio"

Škare Ožbolt: Refleksije koje će uslijediti ozbiljne su i na njih treba odgovoriti

Vesna Škare-Ožbolt gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Vesna Škare-Ožbolt gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Ivo Farčić i Vesna Škare Ožbolt u studiju Nove TV prate presudu šestorki (Foto: Dnevnik.hr) Ivo Farčić i Vesna Škare Ožbolt u studiju Nove TV prate presudu šestorki (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Škare-Ožbolt gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/2 >>
Šokantan rasplet događaja u sudnici Haškog suda prilikom izricanja presude šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne, komentirali su Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, i odvjetnik Ivo Farčić.

Vesna Škare Ožbolt je za odluku haškog suda, gdje si je u sudnici nakon izricanja presude general Slobodan Praljak oduzeo život, poručila da je nepravedna i nepoštena presuda. "On je tu postupio slično kao i Sokrat. Sokrat je popio otrov kada mu je izrečena osuđujuća presuda. To je upravo učinio general Praljak kada mu je izrečena ova osuđujuća presuda i on je sam sebe oslobodio", rekla je bivša ministrica pravosuđa.

Pročitajte i ovo Jadranko Prlić i Slobodan Praljak (Foto: AFP) Nakon reakcije Haškog suda Prlićev odvjetnik Karnavas: "Praljak nije bio romantična budala, njegov čin je časni prkos generala" Suđenje bh šestorci (Foto: AFP) BEZ POSLJEDICA ZA HRVATSKU Bivši član obrane Gotovine i Markača: Zločinački pothvat upotrebljava se već 20 godina, to nije ništa posebno

"Čuli smo od Bakira Izetbegovića da je Hrvatska izvršila agresiju i to je doista loše, bez obzira što ništa ne stoji u presudi. Refleksije koje će uslijediti su ozbiljne i na njih treba odgovoriti", poručila je Škare Ožbolt.

"Na političkom planu potrebno je reagrati i prema Europskoj uniji i prema Vijeću sigunosti i pokazati zašto je presuda nepraveda i zašto je loša. Postoji mogućnost revizije postupka, međutim rad Haškog suda završava. I nekako mi se čini da je haški sud namjerno završio sa ovim postupkom kao i svojom zadnjom radnjom", poručila je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa u DNevniku NoveTV.

Bivša ministrica pravosuđa istaknula je da nije jasno koje bi to bilo tijelo koje bi napravilo eventualnu reviziju postupka. "Zasigurno će biti moguća revizija ali sve je nejesano kada bi se to dalje odvijalo", kaže Škare Ožbolt.

"Kada je u pitanju BiH, Srbija je na neki način osuđena jer nije spriječila genocid a Hrvatska jer je napravila udruženi zločinački pothvat. Poruka je da je BiH žrtva, s jedne strane Srbije a s druge strane Hrvatske i to je loša poruka", poručuje bivša ministrica i dodala: "Hrvatska, koja je pomogla da se očuva BiH, Hrvatska koja je pristala na svaki mirovni sporazum, sada je postala žrtva na način da se stavlja u kontekst udruženog zločinačkog pothvata".

Za komentar komentar Vesne Pusić je rekla da se radi o lošoj poruci i da je ona samo dokaz jedne duboko podijeljene, nesložne Hrvatske.

Na pitanje bivšoj ministrici pravosuđa Vesni Škari Ožbolt, u Izvanrednim vijestima NoveTV, o tome kako bi se hrvatska politika trebala postaviti na ovu presudu, ona je naglasila da očekuje da će se reagirati na čitavu situaciju, ali je naglasila da smatra da je trenutno primarno da republika Hrvatska da pomoć Hrvatima u BiH. Podsjetila je da je upravo Hrvatska sačuvala jedinstvenost BiH.

"Praljak je izuzetno uspravan i ponosan čovjek, koji je sve davao za ljude. Bila sam u nekim situacijama '93. i '94. kao svjedok njegova užasa, plakanja i borbe za ljude koji su ostajali na ratištima. Izlagao je svoj život, nije pitao jesu li Hrvati, muslimani ili Srbi. Borio se za čovjeka", rekla je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, komentirajući čin generala Slobodana Praljka koji je nakon izricanja presude kojom mu je potvrđena prvostupanjska presuda od 20 godina zatvora poručio: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio zasad nepoznatu tekućinu.

Škare Ožbolt kaže da takva presuda nije zasnovana ni na pravu ni na pravdi. "Sada mi je jasno zašto je ovaj postupak ostavljen za sam kraj Haškog suda. Još nismo čuli kraj presude, ali prema svemu dosad, potvrđuju se navodi prvostupanjske presude koja je bila užasavajuća i osuđujuća za samu Hrvatsku. Stvara se dojam podvojene odgovornosti i to će ostati strašna slika suda koji nije završio s presudom Mladićeu nego BiH šestorki", kaže Škare Ožbolt.

Odvjetnik Ivo Farčić rekao je da je potpuno konsterniran događajima u sudnici. "Ono što vidim i što mi izgleda iz ovog snažnog čina generala Praljka jest da će ova presuda stvarno naštetiti načinu na koji smo dosad tretirali sud, s obzirom na to da je pokazala svu problematiku ovakvih ad hoc sudišta koji nemaju uhodanu praksu i koji su osnovani s političkim ciljem. Upravo se sad dogodilo da taj politički cilj koji je postavljen sudištu donese prevagu pred pravnom tehnikom. Mislim da je ovo veliki udarac samom sudu", zaključio je Farčić. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene