Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog neplaćenih radova na zvoniku još 1998. godine, Župni dvor Župe u Bosiljevu našao se pod ovrhom, a sav namještaj ide na dražbu!


Župni dvor Župe 'Svetog Mavre Opata' u Bosiljevu ispražnjen je danas od svih pokretnina po sudskoj odluci o ovrsi, jer Župa nije tvrtki Izgradnja Hoteli d.o.o. platila dug od oko 100.000 za radove na zvoniku još iz 1998. godine, a od tada je dug narastao na 280.000 kuna, potvrdila je odvjetnica "Izgradnje" Đurđa Dragović Grahek.

Župni cjenik: Oprost 25, a blagoslov 400 kuna

Vezani članci Grafiti na crkvi u Višnjanu - 1 Na crkvi u Višnjanu netko je nacrtao kukaste križeve i ostavio sramotnu poruku Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL Doktor crkvenog prava o skandalu na Kaptolu: "Novac nije vezan uz račun Zbora prebendara"

Namještaj i uređaji procjenjene vrijednosti od 26.000 kuna za sada su smješteni u Lučkom, pa će se i dražba, po odluci karlovačkog Općinskog suda upriličiti u Lučkom, najavila je odvjetnica, uz žaljenje što, kako je rekla, 'nije moglo drugačije'.

'Dug se mora platiti, svaki dužnik po zakonu ima istu poziciju pa i Crkva. Moja je stranka u međuvremenu završila u stečaju, tako da će novac od dražbe ići vjerovnicima, najprije radnicima za plaće, pa što ostane ostalima', rekla je odvjetnica Dragović Grahek.

Posebno naglašava da je sudska odluka u korist "Izgradnje" pravomoćna još od 2010. godine, tako da je ona pokušavala dogovoriti i sa Zagrebačkom nadbiskupijom da netko plati taj dug, ali nije išlo.

'Župa uopće ne posluje preko svog računa, ni jedna kuna duga nije plaćena. Kaptol na našu ponudu o mogućem obročnom plaćanju nije odgovorio, a nisu prihvatili ni ponudu da plate dug uz bitno umanjenje kamata, umjesto 280.000 da plate obročno ukupno 168.000 kuna, ali ne, nije išlo', rekla je Dragović Grahek.

Crkva se oglasila o najavi plaćanja poreza

Današnja ovrha nije bila iznenađenje župniku Josipu Priselcu jer su još prošlog prosinca sudski službenici sačinili popis stvari za ovrhu, nakon čega je i on pokušavao dobiti pomoć od Kaptola, no nije uspio.

Budući da je sva pokretna imovina procijenjena ja 26.000 kuna, za Župu Svetog Mavre Opata u Bosiljevu dug i dalje postoji, kako je rekla odvjetnica, sve dok postoje dužnik i vjerovnik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook