Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada usvojila prijedlog zakona

Crkva se oglasila o najavi plaćanja poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vlada u četvrtak usvojila prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, prema kojem će i Crkva plaćati porez, oglasio se predsjednik HBK-a i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Predsjednik HBK-a i zadarski nadbiskup Želimir Puljić osvrnuo se na Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija kojeg je Vlada jučer usvojila i poslala u saborsku proceduru. Puljić je kazao kako se radi o prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati te u priopćenju istaknuo sljedeće:

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast

'Sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.

Građani, ovo očekujte: Uvode se porezi na igre na sreću, štednju...

No, sve ono što se odnosi na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova podliježe važećim poreznim i drugim propisima Republike Hrvatske. I do sada su crkvene ustanove poštujući te zakone plaćale poreze. Propisi su se i tijekom proteklih godina često mijenjali te su im se crkvene ustanove prilagođavale. Tako će biti i sa svakim budućim zakonom. Stoga pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru.

Crkva kod ovoga, kao i kod drugih zakona, ne želi gledati njihov utjecaj samo na svoje djelovanje nego i na opće dobro. U tome smislu izražavamo želju i nadu da će i ovaj, kao i drugi zakoni, poticati i ohrabrivati napore onih koji se u svom djelovanju vode ne vlastitim interesima, nego žele učiniti nešto dobro i plemenito i tako doprinijeti boljitku našega društva prema onoj poznatoj izreci starih Dubrovčana 'Obliti privatorum publica curate' – zaboravite osobne interese i vodite brigu o zajedničkim stvarima'
, rekao je predsjednik HBK za Hrvatski katolički radio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene