Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lokalne samouprave mogle bi stići kazne ako uskoro ne krenu s pripremom za odvojeno prikupljanje otpada.


Zakon je izglasan i vrijeme prolazi, no građani još uvijek ne znaju kakve će kante dobiti, tko će sve to platiti i koliko će ih stajati odvoz smeća. Gradovi od ministra čekaju naputke, ministar poručuje - krenite s poslom.

Vezani članci COVID otpad Pandemija donijela i novu prijetnju zdravlju i okolišu. Kako se Hrvatska nosi s time? "Sve vezano uz koronavirus baca se u posebne vrećice" Krupni otpad (Foto: Dnevnik.hr) Problemi s otpadom ne prestaju: Je li skuplje plaćati penale 42.000 eura dnevno ili riješiti problem smeća?

Spremnici za razvrstavanje otpada dio su svakog dvorišta u Jastrebarskom. Tako je već godinama. Uveli su zelene otoke, reciklažno dvorište i sanirali deponij. Zahtjevan posao trajao je 9 godina, a stajao gotovo 16 milijuna kuna.

'Mi smo jedan od prvih gradova koji je išao u volumensko plaćanje, dakle ne po kvadraturi stana ili po broju članova kućanstva nego po zapremnini posude', kaže Mladen Lončarić iz Upravni odjela za stambeno komunalne poslove.

Isti posao čeka ostale hrvatske gradove, no oni još uvijek nisu spremni. U gradovima još uvijek ne znaju reći na koji će način građani plaćati, kada će svaki dom dobiti odgovarajuće spremnike, zelene otoke... Planove izrađuju , ali u posao ne žele prije objave zakona i naputaka iz Ministarstva.

>> Zmajlović: Ne možemo si priuštiti da otpad tretiramo kao smeće

Komunalna poduzeća kažu, najlakše je primjerice staviti kantu za bio otpad. 'Ali kamo s njim, ukoliko nemate mjesto odlaganja tog otpada. ukoliko nemate kompostanu, onda sakupljanje takvog bio razgradivog otpada i nema smisla', kaže direktor Čistoće Split Stjepan Ivčević.

Ministar poručuje lokalnim samoupravama da se pokrenu. 'U Fondu za zaštitu okoliša su osigurana sredstva za financiranje takvih projekata. Za izgradnju kompostana, za izgradnju centara za gospodarenje otpadom, ali i za nabavu opreme, dakle od posuda za sakupljanje pa do kamiona', kaže ministar Zmajlović.

Za sada je izgledno samo da će rokovi za pripremu svega najvjerojatnije biti probijeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju