Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalna uprava nespremna

Odvajanje otpada: Zakon izglasan, vrijeme prolazi, a tko će PLATITI kante?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalne samouprave mogle bi stići kazne ako uskoro ne krenu s pripremom za odvojeno prikupljanje otpada.

Zakon je izglasan i vrijeme prolazi, no građani još uvijek ne znaju kakve će kante dobiti, tko će sve to platiti i koliko će ih stajati odvoz smeća. Gradovi od ministra čekaju naputke, ministar poručuje - krenite s poslom.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

Spremnici za razvrstavanje otpada dio su svakog dvorišta u Jastrebarskom. Tako je već godinama. Uveli su zelene otoke, reciklažno dvorište i sanirali deponij. Zahtjevan posao trajao je 9 godina, a stajao gotovo 16 milijuna kuna.

'Mi smo jedan od prvih gradova koji je išao u volumensko plaćanje, dakle ne po kvadraturi stana ili po broju članova kućanstva nego po zapremnini posude', kaže Mladen Lončarić iz Upravni odjela za stambeno komunalne poslove.

Isti posao čeka ostale hrvatske gradove, no oni još uvijek nisu spremni. U gradovima još uvijek ne znaju reći na koji će način građani plaćati, kada će svaki dom dobiti odgovarajuće spremnike, zelene otoke... Planove izrađuju , ali u posao ne žele prije objave zakona i naputaka iz Ministarstva.

>> Zmajlović: Ne možemo si priuštiti da otpad tretiramo kao smeće

Komunalna poduzeća kažu, najlakše je primjerice staviti kantu za bio otpad. 'Ali kamo s njim, ukoliko nemate mjesto odlaganja tog otpada. ukoliko nemate kompostanu, onda sakupljanje takvog bio razgradivog otpada i nema smisla', kaže direktor Čistoće Split Stjepan Ivčević.

Ministar poručuje lokalnim samoupravama da se pokrenu. 'U Fondu za zaštitu okoliša su osigurana sredstva za financiranje takvih projekata. Za izgradnju kompostana, za izgradnju centara za gospodarenje otpadom, ali i za nabavu opreme, dakle od posuda za sakupljanje pa do kamiona', kaže ministar Zmajlović.

Za sada je izgledno samo da će rokovi za pripremu svega najvjerojatnije biti probijeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene