Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedne sirovine

Zmajlović: Ne možemo si priuštiti da otpad tretiramo kao smeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović obišao je danas u Puli gradilište Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, te istaknuo da si 'ne možemo priuštiti da otpad tretiramo kao smeće i nastaviti zakopavati vrijedne sirovine na odlagališta'.

Ustvrdivši kako je gospodarenje otpadom izrazito bitno u ekološkom i ekonomskom smislu, ministar Zmajlović je istaknuo kako si 'ne možemo priuštiti da otpad tretiramo kao smeće i nastaviti zakopavati vrijedne sirovine na odlagališta'.

'Centri poput Kaštijuna važan su element uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom', naglasio je Zmajlović kojemu su se u posjetu gradilištu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun danas pridružili i šef Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević, istarski župan Valter Flego, predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dinko Polić te zamjenik ministra Hrvoje Dokoza.

Govoreći o značaju projekta, ministar je istaknuo kako se u ovom slučaju radi o novom konceptu gospodarenja otpadom na području Istre.

'Ovih dana izglasan je i novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji ima veliku ambiciju mijenjati navike građana. Da bi se te promjene u mentalitetu građana dogodile nužna je suradnja, a ovaj je projekt je usmjeren na tome jer se radi o jednom novom modernom pristupu rješavanja problema s otpadom', poručio je ministar Mihael Zmajlović.

>>
Otpad će se od jeseni razvrstavati po novim pravilima

Istarski župan Valter Flego kazao je kako je ovaj projekt ujedinio sve jedinice lokalne samouprave u Istri dodavši kako je upravo infrastruktura, naročito ona zelena, preduvjet razvoju jednog kraja.

Riječ je o infrastrukturnom projektu čija je ukupna procijenjena vrijednost oko 35 milijuna eura od čega je odobrena vrijednost EU pomoći 25,05 milijuna eura, odnosno 71,24 posto. Istarska županija financira sa 23,28 posto a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 5,3 posto projekta s time da je krajnji korisnik županijska komunalna tvrtka Kaštijun d.o.o. iz Pule.

Njegovom izgradnjom u potpunosti će se riješiti pitanje integriranog sustava gospodarenja otpadom na području cijele Istarske županije a sam projekt uključuje izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, reciklažnog dvorišta, odlagališnih ploha, ostale infrastrukture te nabave opreme. Završetak radova očekuje se sredinom 2014. godine.

Projekt se provodi kroz pet ugovora: Radovi, Nadzor radova, Nabava opreme, Odnosi s javnošću i Tehnička pomoć. Europska komisija projekt je odobrila 2009. godine, a 2011. i 2012. godine odobrene su revidirane aplikacije, s kojima je znatno podignut udio EU financiranja projekta, s 48,27% na 71,42%.

Ugovor za izvođenje građevinskih radova sklopljen je u prosincu 2011. godine s grčko-hrvatskim konzorcijem Helector-GP KRK a završetak radova očekuje se sredinom 2014. godine. Paralelno s izgradnjom centra, predviđena je i izgradnja šest pretovarnih stanica, u Labinu, Poreču, Umagu, Buzetu, Pazinu i Rovinju. Ukupna vrijednost ove investicije je 5,14 milijuna eura, a financirat će je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinice lokalne samouprave.

Prije posjeta Kaštijunu, ministar Mihael Zmajlović otvorio je radove na kopnenoj i podmorskoj dionici ispusta otpadnih voda Marlera, za općine Medulin i Ližnjan. Planirani sustav javne odvodnje Medulin-Ližnjan, kako je istaknuo na svečanosti, riješen je na način da se sanitarno potrošne otpadne vode spajaju putem dva podsustava na zajednički uređaj za pročišćavanje na lokaciji Marlera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene