Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravni učinci

Savjet za INA-u o Sanaderu, Hernadiju i milijunskoj odšteti: Hrvatska nastavlja pregovore s MOL-om

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek
Savjet za INA-u bavio se pravnim učincima presude Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju na ugovore između Hrvatske i MOL-a kao i odštetom koju treba platiti Mađarima.

Na sjednici Savjeta za INA-u razmatrano je Pravno mišljenje Radne skupine pravnih fakulteta u RH o pravnim učincima koje donošenje pravomoćne presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi ima na ugovore između Hrvatske i MOL-a. Također, razgovaralo se i o mišljenju Državnog odvjetništva RH oko izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu. 

Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-a, stoji uz ostalo u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je vlada objavila u utorak, uz mišljenja DORH-a o ugovorima Hrvatske i mađarske naftne kompanije. 

Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava, izrađeno je 16. siječnja te je dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja. 

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

Podsjetimo, Hrvatska je izgubila spor pred Arbitražnim sudom i treba MOL-u platiti 236 milijuna dolara kazne i kamata. 

U mišljenju se navodi da je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu sa međunarodnim obvezama.

Na sastanku Savjeta za INA-u je donesen zaključak da ministar gospodarstva Davor Filipović, uz potporu ministra pravosuđa Ivana Malenice, nastavi razgovore s MOL-om oko izvršenja pravorijeka ICSID-a, u kontekstu širih odnosa RH i MOL-a i uvođenja novog modela korporativnog upravljanja INA-om. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene