Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEČER UOČI SASTANKA

Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

Ina: Ilustracija - 2
Ina: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Savjet za Inu sastat će se u srijedu, a večer uoči sastanka Vlada je objavila pravno mišljenje koje je dobila od radne skupine sastavljene od uglednih profesora u vezi pitanja koje se odnose na presude oko slučaja Ina-MOL. Također je objavila i mišljenje profesora s Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te DORH-a.

Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-a, stoji uz ostalo u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je dobila i objavila Vlada, uz mišljenja DORH-a o ugovorima Hrvatske i MOL-a.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a osuđen na šest godina, koji je, hrvatskom pravosuđu nedostupan, kažnjen s dvije godine zatvora.

Vlada je temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj 21. studenog 2022. zatražila izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenje o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a).

Navedeno Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava. Mišljenje je izrađeno 16. siječnja te dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja 2023. godine, priopćeno je iz Banskih dvora.

Pravno mišljenje, između ostalog, ističu, daje odgovor na pitanja vezana za:

  • pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a
  • stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora 
  • mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a

Iz Vlade, uz napomenu, da ne ulaze u tumačenje mišljenja pravnih fakulteta, navode da je izraženo stručno stajalište kako:

  • presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a
  • pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora
  • naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno je podmiriti, u skladu sa međunarodnim obvezama (točka 51.)

U pogledu izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom ICSID-ovog pravorijeka zatraženo je i očitovanje DORH-a, koje je dostavljeno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 27. siječnja 2023.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Premijer o (ne)temama Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa. Da citiram Milanovića...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ARBITRAŽA O KOMPANIJI Oglasila se Vlada o odluci švicarskog suda o Ini: "Nastavljamo s aktivnostima..."

Objava dokumenata nakon što se izredalo niz optužbi na Plenkovićev račun

"Vlada je tražila od radne skupine sastavljene od uglednih profesora s različitih pravnih fakulteta, kroz okvir memoranduma o suradnji kojeg imamo s pravnim fakultetima, pravno mišljenje u vezi određenih pitanja koje se odnose na presude sudova i na izvršenje arbitražne presude'', podsjetio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije na kojoj je i najavio objavu dokumenata, a nakon što je ovih dana u drugim slučajevima otkriven niz spornih situacija u kojima se spominje i Plenkovića i njegove bliske sadašnje i bivše suradnike.

''Imat ćemo sutra Savjet za Inu i raspravit ćemo ta mišljenja te ćemo zadužiti ministre gospodarstva i pravosuđa da dalje razgovaraju s MOL-om o rješenju pitanja arbitraže'', dodao je.

U svrhu transparentnosti i informiranja javnosti o stajalištima neovisnih pravnih stručnjaka te nadležnog pravosudnog tijela, kako ističu iz Banskih dvora, Vlada je na svojoj službenoj internetskoj stranici objavila navedena mišljenja u cijelosti.

Također, objavila je i ranije zatražena mišljenja predstojnika Katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2021. 

Sva navedena mišljenja možete pročitati OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene