Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sporno slanje rješenja

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj na čekanju: Udruge likuju, stigao i odgovor od Grada

Obustavljeno je izvršenje Odluka Grada Zagreba o postupnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Grad ne smije izdavati rješenja korisnicima, a gradske vlasti i dalje su uvjerene da je Odluka u potpunosti zakonita.

Vijeće Visokog upravnog suda donijelo je odluku prema kojoj se obustavlja izvršenje Odluke Grada Zagreba za mjeru roditelj odgojitelj. 

Nakon što je Grad u rujnu predstavio kompenzacijske mjere i počeo korisnicima slati rješenja o završetku njihovih prava na naknadu, sudu su roditelji odgojitelji uputili 80-ak pojedinačnih prigovora. 

Visoki upravni sud donio je u ponedjeljak odluku kako Grad ne smije slati korisnicima rješenja do konačne odluke suda o zakonitosti ove mjere, no naglasili su i da ovo "ne prejudicira odluku suda o zakonitosti ukidanja mjere".

"Postupak je složen. Imamo puno činjenica koje trebamo utvrditi. Još trebamo zatražiti očitovanja grada, tako da nikako nije sada prejudicirana odluka da će ova odluka biti zakonita ili ne. To ćemo u postupku na miru riješiti do kraja veljače ili ožujka, rekla je Ljiljana Karlovčan Đurović, sutkinja Visokog upravnog suda RH.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec kreće postupno ukidanje Nove izmjene za roditelje odgojitelje: Pogledajte koliko je smanjena naknada

Odluku o zakonitosti ukidanja mjere sud će donijeti do najavljenog službenog početka ukidanja mjere s 31. ožujka 2023.

Iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja rekli su kako su "izuzetno zadovoljni brzom reakcijom suda, koji je današnjom odlukom spriječio daljnje unošenje nemira među korisnike slanjem novih rješenja, koja su zakonski upitna".

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Roditelj odgojitelj Odluka suda težak udarac za Tomaševića, njegova zamjenica poručila: "Predložit ćemo postepeno smanjenje naknade"

Oglasili se iz Grada

U očitovanju na ovo odluku, iz grada Zagreba su naglasili kako je sud istaknuo da ovdje nije riječ o odlučivanju o zakonitosti odluke, nego o obustavi njezinog izvršenja.

"Sama obustava izvršenja izmijenjene Odluke u ovom trenutku ne mijenja ništa značajno za Grad, jer prve promjene za korisnike mjere roditelj odgojitelj nastupaju tek u travnju sljedeće godine", priopćili su iz Grada te su pozdravili najavu suda odluku o zakonitosti same Odluke donese krajem veljače ili početkom ožujka 2023. godine.

"Grad Zagreb dao je svoja očitovanja na traženje VUS-a te će, ako bude potrebno, dati i dodatna očitovanja na traženje Suda", dodali su.

"Grad Zagreb i dalje smatra da je Odluka Grada u potpunosti zakonita, pravična i u skladu s uputama VUS-a u prethodnom postupku, te vjerujemo da će takva biti i odluka VUS-a o zakonitosti Odluke.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec obnova vrtića Odluka o mjeri roditelj odgojitelj u ponedjeljak na Visokom sudu, Dolenec uvjerena u zakonitost: "Oni koji prigovaraju nemaju nikakve nove argumente"

Grad je 29. srpnja donio Odluku o načinu i dinamici ukidanja mjere roditelj odgojitelj, prema kojoj smanjenje naknade na "minimalac" počinje s 31. ožujka 2023. godine, a tri mjeseca kasnije bila bi smanjena za još 50 posto. 30. runja iste godine prvi korisnici počinju izlaziti iz mjere sve dok svi čije najmlađe dijete napuni sedam godina postupno ne izađu iz mjere.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Kompenzacijske mjere Predstavljene četiri nove mjere: Pogledajte što gradska vlast nudi roditeljima odgojiteljima

Visoki upravni sud tada je zamjerio da korisnicima nisu ponuđene kompenzacijske mjerekao ni postupnost ukidanja mjere, što je Grad početkom rujna i učinio, no očito ne u dovoljnoj mjeri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene