Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obnova vrtića

Odluka o mjeri roditelj odgojitelj u ponedjeljak na Visokom sudu, Dolenec uvjerena u zakonitost: "Oni koji prigovaraju nemaju nikakve nove argumente"

Danijela Dolenec
Danijela Dolenec Foto: DNEVNIK.hr
Tomislav Tomašević obišao je energetski obnovljeni vrtić Hrvatski Leskovec i Dom zdravlja Centar te kazao kako je u planu "pet puta više ovakvih obnova" u iduće dvije i pol godine. Najavio je i prihvaćanje osam amandmana na proračun Grada Zagreba, od kojih je i jedan od HDZ-a, a jedan od Mosta.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je posjetio dva energetski obnovljena objekta: Dječji vrtić Hrvatski Leskovac te Dom zdravlja Zagreb Centar – Zdravstvena stanica Remetinec.

Na samom početku Tomašević se pohvalio kako se radi o projektima za koje su povukli gotovo pola sufinaciranja iz EU fondova, dok je drugi dio financiran iz proračuna grada Zagreba te će dovesti do "prijeko potrebnih energetskih ušteda". 

"U tom slučaju novac koji je predviđen za vrtiće više ne ide na energente, nego na ostale troškove, poput didaktičkih pomagala i sl.", rekao je gradonačelnik i dodao da su ova dva objekta samo uvod u sve energetske obnove koje se očekuju u sljedeće dvije i pol godine. "Bit će ih barem pet puta više, mogu najaviti."

Dodao je i da je prihvaćen amandman na gradski proračun prema kojem će se izdvojiti dodatnih 20 milijuna kuna za troškove vrtićima i školama grada Zagreba, kao i za pomoćnike u nastavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomogla odluka Vlade Tomašević odustao od drastičnog poskupljenja vode: "Odgodit ćemo koliko god možemo"

Odluka o mjeri roditelj odgojitelj

Zamjenica Danijela Dolenec rekla je kako su u tijeku pripreme za ulaganja u Dječje vrtiće Sesvetski Kraljevec i DV Žitnjak, kao i DV Sveta Klara i Remetinec, čime bi se uz energetsku učinkovitost povećao i kapacitet tih vrtića. 

Vezano uz najavu Visokog upravnog suda o odluci o obustavi izvršenja Odluke o mjeri roditelj odgojitelj, koja je na sudu najavljena za 12. prosinca, Dolenec je rekla da vjeruje da će sud potvrditi i proglasiti zakonitom njihovu odluku jer su prihvatili sve prigovore koje su dobili u posljednjoj odluci suda.

"Oni koji prigovaraju zakonitosti odluke nemaju nikakve nove argumente", rekla je Dolenec, a Tomašević se nadovezao rekavši kako je, kada je donesena ova posljednja odluka, bilo puno manje nezadovoljstvo korisnika i da se prema tome vidi da su učinili sve ono što je Visoki upravni sud rekao, a vezano je za postupnost ukidanja i kompenzacijske mjere.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Nema alternative" Tomašević objasnio zašto su poskupljenja u gradu nužna: Otkrio i tko će svirati na Trgu za doček Nove godine

Prihvaćeni amandmani HDZ-a i Mosta

Tomašević se osvrnuo na amandmane na gradski proračun, o čemu će biti rasprava u četvrtak te dodao kako je najavljeno 38 amandmana, od kojih će skupština prihvatiti njih devet. "Jedan od njih je od HDZ-a i jedan od Mosta", kazao je.

Prihvaćeni amandmani ukupno su teški 60 milijuna kuna, kazao je istaknuo Tomašević.

Na prijedlog Kluba SDP-a, u proračunu će se napraviti mjesta za pripremu izgradnje doma za starije osobe na zapadu grada, za podizanje imovinskog cenzusa za novčane naknade za umirovljenike s 1700 na 1800 kuna te za božićnice i uskrsnice za osobe s invaliditetom.

U proračunu se napravilo i mjesta za 130 tisuća eura troška za micanje mulja iz jezera Jarun te za 20 milijuna kuna za pokrivanje materijalnih troškova vrtićima i školama.

Prihvaćen je i zajednički amandman SDP-a i kluba Možemo! o povećanju satnica s 30 na 35 kuna pomoćnicima u nastavi, za što će se izdvojiti dodatnih 10 milijuna kuna, kao i za pilot projekt suzbijanja menstrualnog siromaštva u visini od pola milijuna kuna.

Prihvaćen je HDZ-ov prijedlog da se poveća iznos za 300 tisuća kuna za medicinsku rehabilitaciju hrvatskih branitelja te amandman Mosta u iznosu od 150 tisuća kuna, u kojem će se osigurati gradnja privremenog nogostupa u Huzjanovoj ulici koja će služiti lakšem odlasku djece u školu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene