Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompenzacijske mjere

Predstavljene četiri nove mjere: Pogledajte što gradska vlast nudi roditeljima odgojiteljima

Danijela Dolenec
Danijela Dolenec Foto: DNEVNIK.hr
Grad Zagreb donio je kompenzacijske mjere za korisnike mjere roditelj odgojitelj, koja se od rujna iduće godine počinje postupno ukidati. Mjere pomoći odnose se na omogućavanje i sufinanciranje prekvalifikacija te potpore kod samozapošljavanja korisnika.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec predstavlja kompenzacijske mjere za korisnike mjere roditelj odgojitelj.

Kompenzacijske mjere, koje bi trebale olakšati korisnicima prilagodbu na smanjenje i ukidanje mjere roditelj odgojitelj, bile su jedna od spornih stavki prilikom posljednje odluke suda o nezakonitosti izmjena ove mjere, na koju je do sada iz gradskog proračuna potrošena 2.1 milijarda kuna.

Edukacija i potpore za korisnike

"Glavna je kompenzacijska mjera izgradnja novih vrtića i upis djece u vrtiće jer prošla vlast nije dovoljno ulagala u izgradnju mreže vrtića niti se dozvoljavalo djeci da se upisuju u vrtiće", rekla je na početku Dolenec i dodala da na roditelje odgojitelje i ove godine odlazi pola milijarde kuna.

Dvije su nove mjere usmjerene na edukaciju korisnika, a druge dvije na potpore, rekla je Dolenec.

"Prvi program odnosi se na obrazovanje gdje ćemo s Pučkim otvorenim učilištem osigurati prekvalifikacije i novo osposobljavanje, a ovom mjerom omogućujemo upis svim korisnicima u bilo koji program osposobljavanja uz sufinanciranje dvije trećine od strane grada".

Druga mjera dolazi u sklopu Plavog ureda, također je riječ o edukaciji kako pokrenuti vlasiti posao. "Nudimo edukaciju i mentoriranje 'jedan na jedan', kako bi korisnici ove mjere lakše pokrenuli vastiti posao, ako se za to odluče", rekla je Dolenec. 

Sve informacije bit će na stranicama grada od 15. rujna.

Samozapošljavanje i dodatni bodovi za obrte

Drugi dio mjera odnosi se na potpore. "Ideja je da se putem HZZ-a omogući potpora za samozapošljavanje iako korisnici još uvijek imaju naknadu iz mjere, što do sada nije bilo moguće".

"Potpora očuvanja obrtničke djelatnosti je posljednja potpora koju nudimo", rekla je Dolenec i odala da će se u ovoj mjeri omogućiti dodatno bodovanje za korisnike mjere roditelj odgojitelj, kao i to da će iznos potpore biti veći ako ste korisnik mjere.

"Nizom ovih specifičnih i targetiranih mjera omogućit ćemo da korisnicima ove mjere lakšu prilagodbu i povratak na tržište rada", rekla je Dolenec i još jednom naglasila kako je prioritet ove vlasti osigurati svoj djeci upis u vrtiće uz sve dodatne socijalne mjere i potpore za sve građane.

Dolenec je dodala da Grad Zagreb ima najmanje cijene vrtića, "50 posto korisnika plaća od nula od 300 kuna", rekla je i dodala da bi najsretniji bili kad bi vrtići bili besplatni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O SUDSKOJ ODLUCI Tomašević: "U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati". Oglasila se i ustavna stručnjakinja

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Roditelj odgojitelj Odluka suda težak udarac za Tomaševića, njegova zamjenica poručila: "Predložit ćemo postepeno smanjenje naknade"

Grad je 29. srpnja donio novu odluku o načinu i dinamici ukidanja mjere roditelj odgojitelj, prema kojoj smanjenje naknade na 'minimalac' kreće s 31. ožujka 2023. godine, da bi tri mjeseca kasnije bila smanjenja za još 50 posto. 30. runja iste godine prvi korisnici počinju izlaziti iz mjere, sve dok svi, čije najmlađe dijete napuni 7 godina, postupno ne izađu iz mjere.

Kompenzacijske mjere trebale bi korisnicima omogućiti dovoljno vremena da se prilagode na izlazak iz mjere, a jedna od novosti koja je predstavljena prilikom posljednjih izmjena je mogućnost zapošljavanja roditelja odgajatelja te upis djece u vrtić, što ranije nije bilo moguće.

Izjave pratite na portalu DNEVNIK.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene