Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Od nedjelje, 12. prosinca 2021. na nekoliko manjih naplatnih postaja na autocestama, i to isključivo u noćnim satima, moći će se plaćati jedino bezgotovinski, ENC uređajem ili bankovnom karticom, priopćili su u petak iz Hrvatskih autocesta.


Naplatne postaje na kojima će od 22 do 6 sati biti moguće jedino bezgotovinsko plaćanje, ENC uređajem ili bankovnom karticom, su uz Vučevicu i Blato na Cetini, Ravča, Vrpolje, Perušić, Breznički Hum i Spačva.

Vezani članci Ivan Križanić, direktor HAC-ova Sektora za održavanje Vozače ponovno iznenadilo nevrijeme: U više od polovice prometnih nesreća uzroci su bili neprilagođena brzina i vožnja s ljetnim gumama Slika nije dostupna JOŠ JEDAN UDAR NA GRAĐANE? Od 1. siječnja mogla bi porasti i cijena cestarine

Naplatne postaje namijenjene isključivo za bezgotovinska sredstva plaćanja bit će daljinski nadzirane iz Kontrolnog centra, a osigurana je audio i video komunikacija s korisnicima i radnicima Kontrolnog centra, navode iz Hrvatskih autocesta.

Korisnici koji koriste spomenute naplatne postaje bit će pravovremeno obaviješteni putem prometne signalizacije na autocesti, dok su stalni korisnici već informirani putem obavijesti i letaka.

HAC je putem besplatnog info telefona 0800 0422 osigurao stalnu podršku na ENC ONLY naplatnim mjestima, što uključuje i mogućnost daljinskog podizanja rampe u slučajevima hitnih i izvanrednih situacija.

Iz Hrvatskih autocesta podsjećaju da je prije dvije godine uveden pilot-projekt ENC ONLY na naplatnoj postaji Vučevica na A1.

"S obzirom na to da se projekt pokazao uspješnim te da su korisnici prihvatili plaćanje ENC-om ili bankovnom karticom, odlučeno je nastaviti s ovim projektom na više niskofrekventnih naplatnih postaja. Projekt je prijelazno rješenje do uvođenja novog sustava naplate cestarine koji će se bazirati na beskontaktnoj naplati. Cilj je, uz smanjenje troškova poslovanja, ujedno potaknuti i korištenje ENC uređaja te osvijestiti korisnike da ENC-om ostvaruju značajan popust na cestarinu od minimalno 21,74 posto", zaključili su iz Hrvatskih autocesta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju