Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po smeću

Otpad i dalje vruća tema u Zagrebu, a odvoz samo što nije poskupio: Prijeti li građanima još veći kaos?

Dubravka Bačun
Dubravka Bačun DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubravka Bačun Dubravka Bačun Foto: DNEVNIK.hr Mirka Jozić Mirka Jozić Foto: DNEVNIK.hr Milan Bandić Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr Nove cijene otpada u Zagrebu Nove cijene otpada u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr +1 Sanja Vištica Galerija 1/6 >>
Jedna od top tema u Zagrebu i dalje je otpad. Nova računica Čistoće kreće od prvog veljače. Ono što je kamen smutnje je kako će funkcionirati dogovor stanara i hoćemo li, umjesto bolje usluge, dobiti još veći kaos.

Kontejneri, kante, vrećice, nova naplata odvoza. Zagrepčani se još pokušavaju sračunati.''Uopće ne razumijem cijeli koncept. Prilično diskrepancija u cijelom ovom sustavu organizacije ovog odvoza'', kaže Zagrepčanka Ivančica, dok njezina sugrađanka Željka kaže da razumije da će odvoz otpada definitivno biti skuplji.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

Stanari višestambenih zgrada moraju se dogovoriti kako će dijeliti varijabilni trošak. Primjerice, hoće li po članovima kućanstva ili kvadratima i poslati izjavu Čistoći. U zgradi Dubravke Bačun su se dogovorili, ali, kaže ova predstavnica suvlasnika, nisu se ''imali prilike izjasniti jer izjavu do sada nismo dobili''. A za deset dana u pogon ide novi cjenik. U gradu, pak, kažu da će izjave svi dobiti do kraja mjeseca.

''Oni će fakture za drugi mjesec dobiti tek u trećem mjesecu, a već do 15.02. bi trebali poslati svoje izjave, tako da je dovoljno vremena za sve'', kaže Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Što s onima koji se ne dogovore oko odvoza?

Oni koji se ne dogovore, plaćat će po sljedećoj formuli: broj odvoza puta ukupni volumen spremnika u litrama, dijeljeno na broj korisnika koji dijele zajedničke spremnike. Iznos koji se dobije pomnoži se s 0,12 lipa i dobije se varijabilni dio troška. Na njega se doda onaj fiksni koji je svima isti – 68,57 kuna. Tako će, ako se u obzir uzme minimalni volumen, stan u stambenoj zgradi od 10 stanova i osam odvoza na mjesec plaćati gotovo 107 kuna.

Postavlja se pitanje kako se u odvoz smeća uračunava odvajanje otpada. ''Tu smo uveli nešto novo. Od 1. veljače na reciklažnim dvorištima bit će moguće donijeti plastični otpad, papir, staklo'', kaže Mirka Jozić. I za to će vam umanjiti mjesečni račun.

Bandić već najavljuje pojeftinjenje

Gradonačelnik i prije nego što je stupilo poskupljenje najavljuje pojeftinjenje, i to od 1. travnja. Predloženo je da se fiksni dio cijene smanji s 68 na 48 kuna.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo kaže da će tim pojefitnjenjem Čistoća biti u minusu. ''Ovim prijedlogom smanjenja cijene za 20 kuna, procjena je da ćemo imati veće troškove nego prihode za 80 milijuna kuna. To sad trebamo namaknuti iz nekih drugih izvora, u početku možda od komercijalnih djelatnosti Holdinga'', otkrila je Mirka Jozić.

Zbog svega su zabrinuti građani čiji su spremnici za otpad na otvorenom. ''Nama može svatko ubacivati. Možemo biti kažnjeni za nešto što nitko živ ne zna tko je bacio, ne može to nitko kontrolirati. Ugradnja kamera je isto skupa. Tu je ostalo otvoreno puno pitanja'', kaže predstavnica suvlasnika zgrade Dubravka Bačun.

U Gradu smišljaju pametnija rješenja.''Gdje bismo imali neke spremnike koji bi omogućavali onda građanima da bez obzira kako se oni dogovore, da se registrira njihova količina'', kaže Mirka Jozić. A za to, kažu, treba vremena. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene