Zagrepčane bi mogao dočekati skuplji odvoz otpada. Mnogo je novih pravila, a unatoč novim cijenama, problem je i dalje isti – previše smeća, a premalo odvoza.

Galerija


Od prvog dana veljače Zagrepčani će plaćati skuplji odvoz otpada. Fiksni dio za kućanstva iznosit će 68,57 kuna, a varijabilni će ovisiti o zapremini kanti i koliko će se često one iznositi na ulicu.

Vezani članci Bacanje jelke s balkona Božićna drvca lete kroz prozore: Nakon blagdana nagomilanom otpadu u Zagrebu društvo sad prave i borovi Nova cijena smeća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) U Zagrebu se sprema prosvjed zbog skupljeg odvoza smeća: "Ovo je zbilja sramota!"

Pomoćnik voditelja Čistoće Slavko Ivanda tvrdi da se radi o trošku od prosječno 10 kuna za jedno pražnjenje. I dok će oni koji žive u kućama lako regulirati svoj varijabilni trošak, stanarima višestambenih zgrada to će biti sve samo ne laka računica.

Stanari će međusobno trebati donijeti odluku o tome koliko svaki pojedini stan proizvodi komunalnog otpada. Na njima je kako će se to dogovoriti: po broju ukućana, kvadraturi stana, ili nečem trećem. Izjavu će dostaviti Čistoći. Ne dogovore li se, varijabilni trošak svi će plaćati jednako: 12 lipa umnoženo s brojem litara spremnika i brojem odvoza na mjesec, podijeljeno s brojem stanova na ulazu.

Ako stanari žele manje račune moći će to postići regulacijom broja odvoza otpada, no to u praksi neće biti jednostavno jer će Čistoća podjednako naplaćivati odvoz bez obzira na to je li kontejner pun ili prazan sve dok se nalazi na javnoj površini.

Stanari zato kontejnere mogu spremiti u smetlarnik ako ga zgrada ima ili investirati u boksove, i spremnike držati pod ključem, pa u jednom i drugom slučaju kante vaditi van samo kada su pune i na taj način štedjeti na računima. Drugi je trik za manje račune češći odlazak na reciklažna dvorišta.

"Ako na reciklažno dvorište donesu određene vrste otpada, papira, plastike i svih drugih vrsta otpada, na finalnom računu moći će vidjeti i taj popust", objašnjava Ivanda. Spreman je i cijeli set kazni od 250 kn za oštećene spremnike, do 800 kuna za izbjegavanje korištenja usluge. "Imam 30 kvadrata i sada će to poskupjeti kao i onima s puno kvadrata", razočarana je Zagrepčanka Vesna.

I dok je nova pravila teško pohvatati, a kamoli zaključiti kako će zaživjeti u praksi, ne čudi što gradonačelnik na temu otpada često gubi živce. No to ga ne opravdava za napade poput onoga na novinarku Nove TV Sanju Višticu, kojoj je vikao da ne odvaja otpad. "Nemojte me molit nego idemo, nemojte me molit, moli se u crkvi. Idemo kući kod vas i kod mene, idemo, pustite priče, imam ja previše vremena za priču, pričajte vi to nekom drugom", bjesnio je tada neprilagođeno.

Pita li se resornog ministra, Hrvatska će do kraja godine ispuniti europske norme o pedeset posto odvajanja otpada. "Novi zakon o gospodarenju otpadom koji ćemo na Vladu poslati u prvom kvartalu 2020. godine dodatno će nas usmjeriti u tom smjeru", rekao je ministar Tolušić.

Pojedinosti o novom zakonu ne otkriva, no moguće je da dok se jedan sustav tek uhodava, počne realizacija novoga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr