Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAJ LJETA

Pripremite se! Stiže nam osjetno zahlađenje uz obilne oborine: U nekim dijelovima zemlje moguć je i snijeg?

Žuti meteoalarm, četvrtak
Žuti meteoalarm, četvrtak Foto: DHMZ
U Hrvatsku stiže velika promjena vremena. U nekim se dijelovima naše zemlje očekuje ekstremna količina oborina.

Velika promjena vremena sve je bliže. U četvrtak nas očekuju pljuskovi na zapadu, dok će u petak posvuda biti oblačno, vjetrovito i hladnije, izvijestio je ranije meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić.

Za gotovo cijelu zemlju uključen je žuti meteoalarm, koji se odnosi na potencijalno opasno vrijeme u četvrtak. Velika promjena krajem tjedna najavljena je i u zasebnom priopćenju DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Promjena je sve bliže: Stiže nevrijeme i poprilično zahladnjenje, meteorolog otkriva koji će dan biti najkišovitiji

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu padala stabla, tražio se zaklon VIDEO/FOTO Snažno nevrijeme pogodilo Zagreb: U nekim kvartovima pala tuča

"U izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu. 

Žuti meteoalarm, četvrtak Žuti meteoalarm, četvrtak (Foto: DHMZ)

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu", stoji, među ostalim, u priopćenju DHMZ-a.

Za vikend nas očekuje snijeg?

Značajnu promjenu vremena najavili su i na stranici Crometeo na Facebooku. 

"Da ne bi bilo da nismo znali. Prognostički model prvih sati nedjelje daje snijeg najvišim planinama Hrvatske. Podsjetimo, to je i dalje kalendarsko ljeto", stoji u jednoj od objava.

Na njihovoj stranici na Facebooku objavljen je i prognostički model ICON te njegova prognoza akumuliranih oborina sljedećih pet dana.

"Primijetite da postoje područja u kojima se predviđa oko 300 litara kiše po kvadratnom metru (isto tako i ona skoro bez oborina!). U svakom slučaju, ponegdje nas očekuju ektremne oborine", stoji u objavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene