Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obnašatelj dužnosti dekana i obnašatelji dužnosti prodekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prosvjedno su napustili sjednicu Fakultetskog vijeća


Time su pokazali nespremnost na poštivanje volje većine i time ugrozili sam demokratski ustroj akademske zajednice, upozorila je u Inicijativa za Filozofski.

Vezani članci Slika nije dostupna Ispred Filozofskog fakulteta zapaljen automobil u kojem se nalazio muškarac Slika nije dostupna Prekinut štrajk na Filozofskom fakultetu

"Današnja sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je trebala okončati višemjesečnu krizu upravljanja ovom akademskom ustanovom, završila je nepredviđeno jer su obnašatelj dužnosti dekana i obnašatelji dužnosti prodekana napustili sjednicu odmah pošto dekanov prijedlog dnevnog reda nije prihvaćen", stoji u priopćenju članova vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Glasanju, do kojeg je došlo oko 13 sati i u kojemu je od 91 člana vijeća 52 bilo "protiv", a šest "suzdržanih", prethodila je rasprava o alternativnom prijedlogu dnevnog reda.

"U tom su alternativnom prijedlogu članovi Vijeća FF predložili da sjednica počne - umjesto izborima u zvanja - sljedećim četirima točkama: konstituiranjem vijeća (zbog izmjene dijela članova), pokretanjem postupka izbora dekana, verificiranjem obnašatelja dužnosti prodekana (koje je, suprotno statutarnim odredbama, postavio Senat sveučilišta umjesto Vijeća fakulteta), te raspravom o povjerenju predstavnicima Fakulteta u Senatu Sveučilišta", ističe se u priopćenju koje potpisuje Inicijativa za Filozofski.

Pošto nakon rasprave i demokratskog izjašnjavanja, prijedlog o. d. dekana nije prihvaćen, privremena uprava - umjesto da na glasanje stavi alternativni prijedlog - ustala je i napustila sjednicu, bez obzira na opće neodobravanje članova Fakultetskog vijeća, napominje se u priopćenju.

"Taj je ružan događaj pokazao da, usprkos neprestanom pozivanju na demokraciju, privremena uprava Filozofskog fakulteta nema želje poštivati volju većine; nema želje steći povjerenje onih kojima upravlja; naposljetku - usprkos pozivanju na stotine sudbina onih o čijem se napredovanju i zapošljavanju trebalo danas raspravljati - privremena uprava ne želi omogućiti Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu da normalno funkcionira", ocjenjuju potpisnici.

"Vijeće Filozofskog fakulteta smatra da je takvim prekidom sjednice ugrožen sam demokratski ustroj akademske zajednice. Očito je došao čas kada ovakav ustroj treba braniti. To je borba na koju smo spremni", poručili su iz Inicijative za Filozofski. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju