Hrvatima možete obećati avione, pa obećanje ne ispuniti. Možete u Saboru psovati i to nazvati odgojnom mjerom, možete ne ustati na himnu, možete im isplatiti minimalac, a sebi punu plaću. Možete štošta, ali jedno je sigurno - masovnih žutih prsluka zbog svega ovoga, na ulicama neće biti.

Galerija


No, tu i tamo netko se "otme kontroli" pa izađe na ulicu. Poput bračnog para Žuvela iz Zadra koji je u sporu zbog imovine pune 63 godine. Oboje su prešli osamdeset godina pa traže da se sudovi "malo ubrzaju". Zadarska obitelj Žuvela mirno je prosvjedovala ispred poslovnog prostora zbog kojeg se s državom spore 63 godine. Postupaka je, kažu, dosad bilo šest, a dva su u tijeku.

Vezani članci Kristina Hrastović (Foto: Dnevnik.hr) Počinju pozivi za stambene poticaje: Doznajte kakve će biti kamate i kada je najbolje krenuti s procedurom Lady Gaga i Bradley Cooper (Foto: Profimedia) Nakon što su se trudili opovrgnuti glasine o romansi, slavni par sada ipak živi zajedno?

Damir Žuvela ističe: "Tolika trakavica, toliko borbe, toliko živaca". Za bračni par u osmom desetljeću života priča kreće još sredinom prošlog stoljeća kada je bivša država njihove pretke izvlastila i na mjestu njihovih nekadašnjih četiriju kuća izgradila dvije zgrade,

Marija Žuvela kaže kako je 1973. godine Vrhovni sud Hrvatske potvrdio izvlaštenje. Bračni par u zgradi koristi stan, ali sudskim putem i dalje traže poslovni prostor. Njime, nakon bivše Jugobanke, upravlja splitski Pominvest, u kojem uvjeravaju da imaju sudsko rješenje o upisu vlasništva.

Pominvest d.d. svoje je vlasništvo nad spomenutim poslovnim prostorom potvrdio i u sudskom postupku protiv Grada Zadra, koji je i danas upisan kao vlasnik čestice.

Marija Žuvela objašnjava: "Oni su, ustvari, da bi dobili spor trebali tužiti nas. Mi smo posjednici bili u ovom prostoru". U Gradu Zadru slučaj ne žele komentirati, dok je u Ministarstvu pravosuđa bilo nemoguće doći do bilo kakve reakcije. Reagirao je, uz zadarske oporbene političare, i MOST-ov saborski zastupnik Miro Bulj, koji je došao podržati mirni prosvjed.

"Ja ću, evo, poduzeti kao saborski zastupnik sve da se ljudi obeštete bar u onom dijelu u kojem traže", rekao je Bulj. 2017. bračni se par uselio u stražnji dio poslovnog prostora uz tvrdnju da je njihov i s namjerom da ga čuvaju. "Mi smo unutra uselili normalnim našim ključem. Normalno da je to zakonito jer je do 2001. na teretnoj listi za cijele 4 kuće bila uknjižena moja svekrva“, objašnjava Marija Žuvela.

Ali suprotna strana to smatra nezakonitim pa su prije tjedan dana Žuvelama promijenili bravu. "Ulazak obitelji Žuvela u naš poslovni prostor smatramo narušavanjem nepovredivosti doma i poslovnog prostora pa je u tom smislu podnesena i kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru“, priopćila je tvrtka.

Žuvele, s druge strane, najavljuju traženje zaštite pri europskim institucijama pa bi beskrajna priča lako mogla ući i u 64. godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr