Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje u Vukovaru

Obljetnica smrti Blage Zadre u jeku političkih svađa, udovica vukovarskog heroja poručila: "Složna braća kuću grade, najlakše je razarati"

Kata Zadro
Kata Zadro DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kata Zadro Kata Zadro Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Zadro Tomislav Zadro Foto: DNEVNIK.hr Stipo Mlinarić Ćipe Stipo Mlinarić Ćipe Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Josić Tomislav Josić Foto: DNEVNIK.hr +6 Tužna obljetnica u Vukovaru za Blagu Zadru - 1 Galerija 1/11 >>
U Vukovaru je obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla. Počast su im odale obitelji, suborci, predstavnici Grada i državnog vrha. Vukovarski gradonačelnik obljetnicu je propustio u samoizolaciji, čekajući nalaz koji se poslije pokazao negativnim.

Blago Zadro bio je simbol otpora i heroj Trpinjske ceste, a Alfred Hill prvi zapovjednik vojne policije. Život su izgubili braneći Vukovar prije točno 29 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSJET VUKOVARU Milanović: ''Ako svake godine idemo u Jasenovac, Grubore, Varivode, onda očekujem da netko barem korektno 'namigne' hrvatskim žrtvama na Ovčari'' Porfirije: Ilustracija - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Vukovar u nedjelju postaje mjesto visokog sigurnosnog rizika: Porfirije dolazi baš na dan obljetnice smrti Blage Zadre. Ali stižu i navijači

"Tog kobnog 16.10. izgubili smo oca, zapovjednika, teško mi je govoriti na današnji dan", rekao je Tomislav, sin Blage Zadre.

Teško je govoriti i Zadrinoj udovici. U ratu je izgubila i sina Roberta, sutra bi mu bio rođendan.

"Nekad sam malo tužna gledajući što se događa. Voljela bih da je sloga. Složna braća kuću grade, najlakše je razarati", kaže Kata Zadro.

Obljetnice stižu u vrijeme razorenih političkih odnosa i novih podjela u društvu. U Vladi i Gradu vjeruju da se to ipak neće odraziti na Dan sjećanja.

"Ja očekujem da ću sa saborskim zastupnikom i gradonačelnikom gospodinom Ivanom Penavom biti 18. studenog ovdje, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i da ćemo zajedno kao i svih ranijih godina na dostojanstven način iskazati zahvalu i poštovanje našim žrtvama", poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

"Ne vjerujem da će se odraziti na kolonu sjećanja, mislim da u koloni će biti mir kao što je bilo i svih ovih godina, a što se tiče podjela, pa sami smo krivi tome. Neke stvari iz prošlosti nismo raščistili", govori Tomislav Josić iz Savjeta za branitelje grada Vukovara.

Na Memorijalnom groblju jedno takvo nezadovoljstvo dovelo je do verbalnog okršaja.

"Ovdje vam se šeću koljači, četnici vam se šeću po Vukovaru, a vi ništa", muškarac koji se predstavio kao građanin, predstavnicima Vlade uputio je kritiku: "Vi samo pokušavate."

Nakon napada na Markovu trgu, na povratak demokratskim načelima poziva Zadrin suborac i Penavin stranački kolega.

"Puno je oružja ovdje, treba ga vratiti policiji i treba riješiti probleme mirno. Mladima bih poručio da ne rade to što je napravio ovaj mladić, to je pogrešno i molio bi da izađu na izbore i njihovo oružje je danas kemijska olovka", poručio je Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Unuk Blage Zadre izabrao je nogomet. Budućnost vidi u timskoj igri i na golu hrvatske reprezentacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene