Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježena 15. godišnjica pogibije generala Zadra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemorativnim skupom ispred spomen-poprsja general bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj četvrti Borovu naselje danas je obilježena 15. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944.-1991.).

"Njegovu žrtvu, kao i ostale žrtve Domovinskog rata, nećemo nikada zaboraviti, niti ćemo ikome dati da istinu o Domovinskom ratu zaboravi ili ju prekraja", poručila je, govoreći na komemorativnom skupu, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

"Svaki se dan moramo pitati što smo učinili za hrvatske branitelje i što svatko od nas može učiniti da se istina o Domovinskom ratu ne zaboravi", rekla je Kosor, dodajući da je na popisu zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu još 1125 osoba, od kojih je 498 s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Obraćajući se članovima Zadrine obitelji, njegovim suborcima i ostalim nazočnima, među kojima je bio i ministar Petar Čobanković, predsjednik vukovarskog HDZ-a i saborski zastupnik Petar Mlinarić rekao je da je Zadro legenda Trpinjske ceste, poznate kao "groblje tenkova", i heroj grada Vukovara i Domovinskog rata, dodajući kako ljudi pamte da je prije rata bio tih i vrijedan čovjek.

Zadro je bio "jedinica za ljudskost, hrabrost i domoljublje", kazao je Blagin ratni suborac Marko Babić.

Nakon komemorativnog skupa, u prostorijama mjesnog odbora na Trpinjskoj cesti prikazan je dokumentarni film o general bojniku Blagi Zadri. Taj je film dio serijala od tridesetak epizoda o obrani Vukovara, scenarista i producenata Marka Babića i Dominika Galića, koji se snima u Vukovaru u režiji Eduarda Galića.

Uoči komemorativnog skupa, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na grobu general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru dok je misu zadušnicu u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služio borovski župnik fra Ante Perković.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara, nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.

Ime general bojnika Blage Zadre danas nosi Zapovjedno-stožerna škola
HV-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene