Iako se čini da u Gradu Zagrebu sve ide zbrda-zdola, nešto ipak funkcionira. Novoobnovljeni remetinečki rotor za sada daje dobre rezultate. Sve je manje prometnih nesreća. Ipak, stručnjaci kažu da treba proći još vremena.

Galerija Novoobnovljeni zagrebački rotor - 1 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 8 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 7 +7 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 6

Broj prometnih nesreća na području novoga rotora u Zagrebu gotovo je pa nestao, no prometni stručnjaci svejedno upozoravaju kako ne treba trčati pred rudo jer pravi test za rotor tek slijedi.

Vezani članci Prometna policija Svađa u prometu prerasla u incident: Stao joj pred auto, a ona krenula na njega... Ilustracija Mislili ste da gužve ne mogu biti veće? U Zagrebu počela rekonstrukcija jedne od prometnijih ulica

Prije obnove se tako stalno izvještavalo o prometnim nesrećama, prevrtanju automobila i poginulim motociklistima. Rekonstukcija rotora je trajala godinu i pol dana. Iako je službeno otvoren u maglovito jutro 26. siječnja ove godine, s novoobnovljenim rotorom, stanovnici Zagreba napokon su, čini se, izašli iz magle.

"Razlika se osjeti iz tog razloga jer je sigurnije, nisam vidio u zadnjih šest mjeseci ni jednu nesreću, a prije sam redovito vidio dvije do tri u toku dana", zadovoljan je Zagrepčanin Petar Hercigonja. Njegovi sugrađani uglavnom se slažu te tvrde kako je novi rotor protočan te kako u njemu nema nesreća, za razliku od prije kada bi bila u prosjeku jedna dnevno.

Danas je statistika znatno izmijenjena

U proteklih pet mjeseci zabilježeno je samo šest prometnih nesreća, od čega je pet bilo s materijalnom štetom i jedna s ozlijeđenom osobom. Crna prometna točka zagrebačkim policajcima ne zadaje više toliko muka.

"Ako usporedimo to s razdobljem od 2018. godine, tijekom čitave godine je bilo čak četrdeset prometnih nesreća, a od toga čak devet s ozlijeđenim osobama", istaknuo je Velimir Tišma iz zagrebačke policije.

Vrijeme je godišnjih odmora pa je prolazak kroz rotor jednostavan, no ono što brine prometne stručnjake jesu novi semafori, koji bi u slučaju velikog prometnog opterećenje mogli zagušiti prilazne pravce. I zato, prometni stručnjaci savjetuju – nemojte se unaprijed veseliti.

"On je u ovom trenutku doprinio poboljšanju sigurnosti i cestovnog prometa, ali treba čekati vrijeme kada će biti u punom prometnom opterećenju, nakon devetog mjeseca kada se svi vrate s godišnjih odmora", upozorio je prometni stručnjak Rajko Horvat.

Tada će se najbolje pokazati koliko se najprometnije čvorište, u koje je uloženo 330 milijuna kuna, uspjelo otpetljati.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju