Obavijesti Pretražite Navigacija
Nemojte se unaprijed veseliti

Novi rotor u Zagrebu smanjio je broj nesreća, ali stručnjaci upozoravaju - pravi test tek slijedi

Aktualno Galerija Novoobnovljeni zagrebački rotor - 1 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novoobnovljeni zagrebački rotor - 8 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 8 Foto: DNEVNIK.hr Novoobnovljeni zagrebački rotor - 7 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 7 Foto: DNEVNIK.hr Novoobnovljeni zagrebački rotor - 6 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 6 Foto: DNEVNIK.hr +6 Novoobnovljeni zagrebački rotor - 5 Galerija 1/11 >>
Iako se čini da u Gradu Zagrebu sve ide zbrda-zdola, nešto ipak funkcionira. Novoobnovljeni remetinečki rotor za sada daje dobre rezultate. Sve je manje prometnih nesreća. Ipak, stručnjaci kažu da treba proći još vremena.

Broj prometnih nesreća na području novoga rotora u Zagrebu gotovo je pa nestao, no prometni stručnjaci svejedno upozoravaju kako ne treba trčati pred rudo jer pravi test za rotor tek slijedi.

Pročitajte i ovo Goran Husinec - 1 bit će manje nesreća Prometni stručnjak objašnjava kako se kretati u novom dvostrukom kružnom toku u Zagrebu: "Tu su se spajale dvije ceste, bilo je puno nesreća" Ilustracija Mole za strpljenje Započeli radovi na važnoj zagrebačkoj prometnici, pripremite se na gužve: Ovo su detalji i obilazni pravci

Prije obnove se tako stalno izvještavalo o prometnim nesrećama, prevrtanju automobila i poginulim motociklistima. Rekonstukcija rotora je trajala godinu i pol dana. Iako je službeno otvoren u maglovito jutro 26. siječnja ove godine, s novoobnovljenim rotorom, stanovnici Zagreba napokon su, čini se, izašli iz magle.

"Razlika se osjeti iz tog razloga jer je sigurnije, nisam vidio u zadnjih šest mjeseci ni jednu nesreću, a prije sam redovito vidio dvije do tri u toku dana", zadovoljan je Zagrepčanin Petar Hercigonja. Njegovi sugrađani uglavnom se slažu te tvrde kako je novi rotor protočan te kako u njemu nema nesreća, za razliku od prije kada bi bila u prosjeku jedna dnevno.

Danas je statistika znatno izmijenjena

U proteklih pet mjeseci zabilježeno je samo šest prometnih nesreća, od čega je pet bilo s materijalnom štetom i jedna s ozlijeđenom osobom. Crna prometna točka zagrebačkim policajcima ne zadaje više toliko muka.

"Ako usporedimo to s razdobljem od 2018. godine, tijekom čitave godine je bilo čak četrdeset prometnih nesreća, a od toga čak devet s ozlijeđenim osobama", istaknuo je Velimir Tišma iz zagrebačke policije.

Vrijeme je godišnjih odmora pa je prolazak kroz rotor jednostavan, no ono što brine prometne stručnjake jesu novi semafori, koji bi u slučaju velikog prometnog opterećenje mogli zagušiti prilazne pravce. I zato, prometni stručnjaci savjetuju – nemojte se unaprijed veseliti.

"On je u ovom trenutku doprinio poboljšanju sigurnosti i cestovnog prometa, ali treba čekati vrijeme kada će biti u punom prometnom opterećenju, nakon devetog mjeseca kada se svi vrate s godišnjih odmora", upozorio je prometni stručnjak Rajko Horvat.

Tada će se najbolje pokazati koliko se najprometnije čvorište, u koje je uloženo 330 milijuna kuna, uspjelo otpetljati.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene