Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HOĆE LI MJERE POLUČITI USPJEH?

Šefica udruge Blokirani o Vladinu opraštanju dugova: "Vlada je problem, a blokirani su - posljedica"

Pomoć blokiranima - novi početak (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pomoć blokiranima - novi početak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomoć blokiranima - novi početak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pomoć blokiranima - novi početak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pomć blokiranima - novi početak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomć blokiranima - novi početak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Vlada oprašta dugove blokiranima. Prijedlog ovog Zakona poslala je u hitnu proceduru. Tako bi već od prvoga srpnja nekoliko tisuća građana moglo biti odblokirano. No za većinu blokiranih, a u Hrvatskoj ih je 325 tisuća - put do računa bez blokada će potrajati.

FINA je mnogim blokiranima bila kao zatvor. No nekima uskoro više to neće biti. Prvo država oprašta dug svima koji su blokirani do 10.000 kuna.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Opomena pred ovrhu Računi za struju, vodu, plin... Počinje blokiranje građana? Više od 170.000 prijedloga za ovrhu nakon zastoja zbog korone kreće u realizaciju

"Smatramo da ćemo na ovaj način ovom mjerom u isti čas odblokirati 7000 građana, a efekte ostalih mjere tesko je predvidjeti. A hoće li biti više odblokiranih ovisi o telekomima, bankama, leasing društvima, ali i komunalnim tvrtkama diljem Hrvatske" rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Trenutačni dug blokiranih iznosi 43 i pol milijardi kuna, a gotovo polovica tod duga otpada na banke, leasing ili faktoring društva.

Zatim druga mjera - za sve koji su blokirani duže od 3 godine, a FINA ih posljednjih 6 mjeseci nije mogla ovršiti, slijedi dobra vijesti. Više nema blokada.

I treća mjera, ubrzani stečaj od nove godine za one s dugom do 20 tisuća kuna i blokadom više od 3 godine.

Boris Lalovac sličnu je mjeru provodio 2015., ali sada tvrdi većinu svog duga banke su prodale faktoring društvima.

"Činjenica da su banke preprodale 17-18 mildijardi kuna dugova građanima i to je u sivoj zoni" rekao je bivši ministar financija Boris Lalovac.

Šefica udruge blokirani ne vjeruje u vladine mjere. "Vlada odnosno Plenković nisu rješenje već problem. Vlada je problem, a blokirani su posljedica. Vladu kontroliraju financijski i odvjetnički interesi" rekla je predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin.

Dosadašnja iskustva s oprostom nisu sjajna. Polovica onih kojima se blokada skinula nakon godinu dana opet su bili u crvenom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene