Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrazovanja Željko Jovanović u Bakru je u pomorskoj školi predstavio 25 novih strukovnih kurikuluma.


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavio je nove strukovne kurikulume, koji će se ove godine eksperimentalno uvesti u 52 srednje škole. Škola Bakar jedna je od dvije škole u Hrvatskoj u kojoj učenici 8. razreda od danas elektronskim putem mogu prijaviti novi kurikulum: tehničar za jahte i marine. Naime, osim u bakarskoj Pomorskoj školi taj će se program izvoditi i u Pomorskoj školi u Zadru.

Vezani članci Spavanje na satu Učenik mu zaspao usred nastave, a njegova reakcija postala hit na internetu Sisačka osnovna škola - 3 Kako će djeca sutra u školu i u kojim slučajevima će morati nositi maske?

Od predstavljenih kurikuluma, tri su potpuno nova, a ostali se već provode u školama pod istim ili izmijenjenim nazivom. Prvi se put uvodi obrazovanje za tehničara za jahte i marine, modelara obuće i kožne galanterije i šumare.

Predstavljeni programi nastali su dubinskim istraživanjem potreba našeg gospodarstva, a u njihovoj izradi sudjelovali su svi relevantni predstavnici poslodavaca visokoškolskih ustanova, sindikata i drugi, napomenuo je ministar.

>> Jovanović: Zdravstveni odgoj je nužan, imamo puno maloljetničkih trudnoća i abortusa

Osnovni sadržaj novih kurikuluma je popis svi znanja i vještina i ostalih kompetencija koje učenik treba steći da bi se aktivno uključio u tržište rada ili nastavio obrazovanje.

Jovanović je komentirao i prijave učenika u srednje škole putem interneta. Rekao je da je svoje prijave predala već četvrtina učenika. Na taj će se način, kaže ministar, osim lakšeg upisa, otkriti i ukloniti anomalije koje su nastajale prilikom dosadašnjih upisa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju