Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak polemike

Jovanović: Zdravstveni odgoj je nužan, imamo puno maloljetničkih trudnoća i abortusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Jovanović, ministar obrazovanja, uputio je poruku kardinalu Bozaniću da ne širi dezinformacije.

Ministar Jovanović kaže da je zdravstveni odgovj donesen u skladu sa svim pravilima struke. Istaknuo je i kako letak koji Crkva dijeli vrvi neistinama i dezinformacijama, a kardinalu Bozaniću poručio je kako je taj letak jedna velika dezinformacija, a ne informacija, kako je to Bozanić rekao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Najbolji na svijetu' Ministar Jovanović predstavlja Plan i program zdravstvenog odgoja Slika nije dostupna 'Veliki dan za demokraciju' Udruga Vigilare traži ostavku Jovanovića

>> 'Nije problem u dijeljenju letaka, već što nijedna strana ne popušta'

Jovanović ističe kako zdravstveni odgoj mora biti uveden da se djeca nauče u školi osnovnim stvarima, jer ima puno maloljetničkih trudnoća i abortusa.

Poruka svih koji su održali današnju presicu jest da su četiri rečenice u Bozanićevom letku naprosto netočne.

Na presici je došlo i do 'iskrenja', nakon pitanja predstavnice udruge Grozd. Ona je pitala ministra Jovanovića hoće li njegovo Ministarstvo odustati od dodatne literature.

'Ovo što ste vi i vaša udruga napravili, može vas biti sram', odgovorio joj je Jovanović i dodao kako je upravo ta udruga dovela do obmane javnosti. Od dodatne literature Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neće odustati.

Predstavnica udruge Grozd je kasnije u izjavi novinarima rekla kako nije zadovoljna objašnjenjem ministra te i dalje smatra kako se dodatna literatura trebala ukinuti.

Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknuo je kako je literaturu pripremalo 14 stručnjaka. I On i ministar Jovanović istaknuli su kako u toj literaturi jednostavno nema govora o pornografiji.

Na konferenciji se okupila i struka koja je surađivala u donošenju kurikuluma oko zdravstvenog odgoja. Stručnjaci tvrde da je ključni problem što današnji roditelji ne razgovaraju s djecom o svim pitanjima pa tako i onim na temu spolnosti. Da mladi malo toga znaju, najbolje govore brojke koje su poražavajuće, tvrdi struka.

'Što se tiče maloljetničkih trudnoća, svake godine imamo preko 4.000 maloljetničkih trudnoća, maloljetnih trudnica s tendencijom porasta zadnjih godina. I nažalost, registriranih preko 400 prekida trudnoća', rekao je dr.sc. Dubravko Lepušić.

'Neka pročitaju barem jednu radionicu i onda će im postati jasno da ono što je u letku prezentirano nema nikakve veze s onim što će njihova djeca raditi', izjavio je dr. Aleksandar Štulhofer.

Podsjetimo, Crkva i Vlada posljednjih su dana u sve žešćem sukobu oko zdravstvenog odgoja. I dok Ministarstvo obrazovanja taj predmet smatra jednim od svoji boljih poteza, Crkva predvođena kardinalom Josipom Bozanićem za pojedine segmente tog predmeta smatra da razaraju čovjeka.

Sukob je kulminirao potezom Crkve koja je letke s informacijama o zdravstvenom odgoju počela dijeliti u trgovinama i na kioscima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene