Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo ima plan

Nova zadaća za ljekarnike: Gotovo polovica lijekova na recept propada, najneuredniji su pacijenti koji boluju od tri bolesti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo zdravstva pokreće nov projekt vezan za kronične bolesnike i ljekarnike.

Ljekarnici će ubuduće u Hrvatskoj educirati kronične pacijente o pravilnom uzimanju terapije, nuspojavama i poboljšanju kvalitete života, u sklopu projekta, vrijednog više od pola milijuna eura koji pokreće Ministarstvo zdravstva.

Plan je uključiti ljekarnike u praćenje ishoda liječenja jer nacionalna i svjetska istraživanja pokazuju da gotovo 50 posto pacijenata ne uzima propisane lijekove ili ih ne uzima na odgovarajući način, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Rezultat je propadanje gotovo polovine lijekova propisanih na recept, ali i pojava komplikacija u liječenju, a "najneuredniji" su kronični pacijenti s dijabetesom, astmom i kardiovaskularnim bolestima.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 ZDRAVSTVENA (NE)PISMENOST Upute o lijeku recept za glavobolju: ''Pa tko to razumije? Dobit ću proljev od ovoga''

U Ministarstvu kažu da je u tijeku postupak javne nabave za novi informatički sustav za koji su spremni izdvojiti 570.000 eura uključujući PDV. Bit će povezan s Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom, tako da će podaci upisani u ljekarnama biti vidljivi i u liječničkim ordinacijama.

Ljekarnici će ubuduće provoditi edukaciju o bolesti, lijeku, pravilnom uzimanju terapije, prepoznavanju i saniranju nuspojava te edukaciju o nefarmakološkim mjerama radi unaprjeđenja kvalitete života kroničnih pacijenata.

U konačnici to bi trebalo smanjiti stopu odustajanja od terapije i omogućiti bolju kontrolu bolesti kako bi se spriječilo dodatno liječenja komplikacija.

Projekt uvođenja sustava praćenja ishoda liječenja izvanbolničkih pacijenata s naglaskom na kronične pacijente u javnim ljekarnama dio je Nacionalnog plana za oporavak i otpornost sa završnim rokom za realizaciju do kraja 2025. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Zdravstvena pismenost Jedan od najvažnijih sustava na velikom testu: "Autoritet ne bi trebao biti jedini temelj odnosa između liječnika i pacijenta"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo smatra da nove zadaće neće oduzimati previše vremena ljekarnicima ako informatički sustav bude dobro napravljen. Napominje da ljekarnici i sada uvode pacijenta u protokol "prvog uzimanja lijeka", no sada će pratiti dinamiku uzimanja terapije, a sve to bit će dostupno i vidljivo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Liječnici obiteljske medicine dobivat će informacije o suradljivosti pacijenta te o mogućim problemima vezanima za farmakoterapiju.

U Ministarstvu kažu da je taj projekt još jedan u nizu za poboljšanje zdravstvene pismenosti građana, uz preventivne zdravstvene preglede, poticanje zdravih životnih navika te reviziju postojećih i uvođenje novih nacionalnih preventivnih programa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene