Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem za cjelogodišnji turizam

Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije"

Aktualno Galerija Letovi - 1 Letovi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Letovi - 2 Letovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Letovi - 3 Letovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Letovi - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj ovog vikenda boravi dvadeset tisuća turista koji mogu uživati u snijegu ili ako su na Jadranu, u obilju sunca. Brojke bi mogle biti i više, ali neke naše obalne zračne luke zimi nemaju niti jedan let prema inozemstvu, donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

U zavjetrini temperatura i do petnaest stupnjeva. Zimsko je to iskustvo u kojem je uživalo i tisuću splitskih gostiju.

"U Argentini je vruće u ovom dijelu godine, pa smo odlučili otići negdje gdje je svježije, ali ne prehladno", rekao je Eric.

"Zimi je ovdje puno opuštenije. Zbog toga smo odlučili doći i ostajemo mjesec dana", poručio je Hyojeong i dodao da će obići cijelu Hrvatsku.

Za neke veće brojeve, nedostaju letovi niskobudžetnih kompanija.

Pročitajte i ovo Štrajk sudaca - 4 Slučaj Mamić Iako je bijeli štrajk, punica Luke Modrića ipak će morati na ročište: "To su predmeti visoke korupcije koji ne trpe nikakav zastoj"

"Nije to stvar samo gostiju, postoji i puno Splićana koji jedino zimi mogu putovati. Ima jako puno ljudi kojima djeca studiraju ili rade u europskim ili prekomorskim zemljama i jednostavno se način života promijenio i mislim da ako već nemamo infrastrukturu vlaka, da bismo onda morali imati avionske linije", napomenula je Jelena Tabak iz Inicijative zimski turizam.

Viša cijena avionske karte nekima nije prepreka za dolazak.

"Za nas je vrijedilo novca za četiri, pet dana koje smo proveli u miru, bez puno gužvi, prekrasna hrana i restorani sa svježom ribom", istaknuo je Piere iz Švicarske.

Ali domaći putnici znaju kakvi letovi im nedostaju.

"Za neke atraktivnije destinacije. Mi Hrvati uglavnom radimo ljeti, a zimski period moramo se kao Splićani organizirati da idemo u Zagreb pa da putujemo na neke destinacije", izjavio je Nikola.

Iz Splita se u siječnju može u četiri njemačka grada, te po jedan u Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji. Situacija u drugim obalnim zračnim lukama još je lošija, donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje očevid Teška nesreća na A3: Jedna osoba poginula, druga u bolnici

Zagreb je i u iduća tri dana jedina avio veza Dubrovnika sa svijetom. Nakon ukidanja Rima, Barcelone i Londona, preostao je jedino Istanbul.

Iz Zračne luke Zadar tijekom zime uopće nema međunarodnih linija. S riječkog aerodrom može se jedino do Münchena, a Pula tijekom hladnih mjeseci jedinu vezu ima s Zürichom. Dok je tako, o razvoju cjelogodišnjeg turizma može se tek maštati.

"Taj cijeli poslovni i zdravstveni segment, to je nemoguće bez letova i bez letova dobre cjenovne politike", kazala je Tabak.

Na koje će u Istri, Kvarneru i Dalmaciji čekati do proljeća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene