Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošački indeks

Znate li u kojoj je zemlji najbolja zdravstvena zaštita? A gdje je Hrvatska?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska je najbolji pružatelj zdravstvene zaštite među 35 europskih država prema godišnjem europskom zdravstvenom potrošačkom indeksu EHCI dok je Hrvatska na 19. mjestu, objavljeno je u Bruxellesu.

Nizozemska je već četvrtu godinu zaredom prva na popisu koji vrednuje zdravstvene usluge u 35 europskih država s 870 bodova od maksimalnih tisuću, dok je Hrvatska dobila 656 bodova što je blagi pad u odnosu na godinu prije kada je s 655 bodova bila na 17. mjestu.

U okviru istraživanja ocjenjuju se prava pacijenata, informiranost, pristup zdravstvenim uslugama, prevencija i ishod liječenja.

Voditelj istraživanja dr. Arne Bjornberg kaže kako Hrvatska mora poboljšati prevenciju na područjima poput pušenja, tjelesne aktivnosti u školama i cijepljenju a uz to mora se skratiti vrijeme čekanja na liječenje kao i poboljšati njegovi rezultati.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Ovako Vlada planira uštedjeti u zdravstvu!

Nakon Nizozemske na popisu slijede Švicarska, Island, Danska, Norveška, Belgija i Njemačka a na začelju su Latvija, Rumunjska i posljednja Srbija. Slovenija je na 17. a Mađarska na 28. mjestu.

Istraživanje je pokazalo da je očekivani kvalitet zdravstvene zaštite bitno veći u bogatim zemljama nego u sirmoašnijim i da se taj jaz produbljava.

Kriza u eurozoni natjerala je neke vlade na drastično smanjenje zdravstvenog proračuna. Grčka je jedna od onih koje su morale poduzeti najoštrije mjere no i zemlje pout Španjolske, Francuske i Češke poduzele su slične korake. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene