Bilo da otplaćujete stan, automobil ili nešto sigurno vas zanima što su banke pripremile za početak 2015. godine.


Građane je sigurno razveselila najava hrvatskih banaka kako s početkom 2015. stiže novo sniženje promjenjive kamatne stope na kredite u eurima i kunama.

Vezani članci Slika nije dostupna Milanović: Želimo zaštiti potrošače od banaka! Slika nije dostupna Kamatne stope u Hrvatskoj ne idu ni gore ni dolje

Značit će to niže mjesečne naknade za više stotina tisuća građana. Izračunali smo koliko će mjesečno niži biti računi onima s prosječnim stambenim kreditom.

Bilo da otplaćujete stan, automobil ili nešto treće, od siječnja za to će vam trebati manje novca, jer nakon Zagrebačke i Hrvatske poštanske banke, i OTP banka najavila je snižavanje promjenjive kamatne stope na kredite u kunama i eurima.

'Najnovije sniženje kamatne stope koje će se primijeniti od 1.1.2015. na sve stambene kredite građanima iznosi oko 60 kuna za jedan mjesečni anuitet po prosječnom kreditu od 70 000 eura na 20 godina', rekla je Mirela Džaferović iz Zagrebačke banke.

VIDEO Nova nada za korisnike kredita u švicarskim francima

Slične uštede i u Hrvatskoj Poštanskoj banci. Na nešto veći stambeni kredit od 80.000 eura uz rok otplate od 30 godina, građani će na mjesec dobivati oko 80 kuna manji račun.

No rata može biti i puno manja, ističe profesor Brkić. 'U Hrvatskoj su kamate još uvijek dosta visoke kada ih uspoređujete i s tranzicijskim zemljama, a pogotovo s najrazvijenijim zemljama Europske Unije', kaže Luka Brkić sa Fakulteta političkih znanosti.

Dužnike barem tješi pad promjenjive kamate već treće polugodište zaredom. Očekuje se da će i ostale hrvatske banke slijediti primjer trojca s početka priče, pa bi novi izračun kreditnih rata građanima mogao biti prava blagdanska čestitka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook