Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spora pravda

Ni nakon 20 godina se ne zna tko je ubio 19-godišnju Ljubicu Solar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako punih 19 godina sisačka policija i državno odvjetništvo nisu uspjeli razriješiti ubojstva iz 1991., slučaj je iz Siska prebačen u Osijek. Javnosti najpoznatija žrtva je 19.-godišnja Ljubica Solar čija majka Vjera pravdu za smrt svoje kćeri traži već 20 godina.

'Ubojstvo moje kćeri je spasilo je mnoge živote', kazala je kroz suze Vjera Solar koja i danas teško o tome govori. Dok na zidu stana gleda posljednju fotografiju svoje kćeri, Vjera Solar neprestano proživljava početak '90-ih. 'Ja s tim liježem i s tim ustajem. To iz moje glave ne izlazi. Nisam gubila nadu da to neće doći na red nego da neću dočekati u mojim godinama'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za ratne zločine Tužiteljstvo traži jednomjesečni pritvor za Brodarca i ostale Slika nije dostupna Za ratne zločine Brodarac, Milanković i Bošnjak kod suca u Osijeku na ispitivanju

Ljubica Solar jedna je od najmlađih žrtava na sisačkom području. 19-godišnju djevojku srpske nacionalnosti snajperist je ubio u stanu njezinog dečka, podoficira tadašnje JNA. 20 dugih godina njezina majka tražila je ubojicu svoje kćeri, no bez uspjeha. Osobno je tražila i pomoć nekadašnjeg susjeda, danas uhićenog Đure Brodarca.'Vlast, Bog... Nitko iznad njega, svi ispod njega. Gledao me kao da me nikada nije vidio. To mu zamjeram jako. Kad je znao što se događa. Ne krivim ga, niti kažem da je ubio, ali da nije znao što se događa - znao je', kazala je Vjera Solar.

Brodarac je u ratu bio šef sisačke policije. Na tom području dogodilo se na desetke sličnih zločina. Do danas bez ijedne presude u korist žrtava. Vjera Solar nakon desetljeća borbe od suda je tek dobila zahtjev da plati sudske troškove. Udruge nagli zaokret u istrazi ocjenjuju zakašnjelim. 'Sigurna sam da to ima veze s ispunjenjem uvjeta za pristupanje EU', kazala je Vesna Teršelić iz Centra za suočavanje s prošlošću 'Documenta'. 

Kako god bilo, prvi korak je napravljen. Obitelji žrtava nadaju se da će konačno dobiti zadovoljštinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene