Nevrijeme (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Nevrijeme (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Kao što je bilo i najavljivano, stiglo je hladnije vrijeme nošeno kišom, grmljavinom i vjetrom. Posebno turbulentno bilo je u Istri.


Na zapadu istarskog poluotoka noćas je puhala olujna tramontana, a udari vjetra su pritom dostizali i 130km/h, piše Istramet. Vjetar je lomio grane, na nekim mjestima i rušio stabla, a posvuda je razbacao kontejnere i kante za smeće.

Po riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca vjetar je lomio grane, a lokalno čak i rušio stabla te su vatrogasci Poreštine i Umaštine imali čak 25 intervencija. Najjači udari vjetra izmjereni su u Dajli (125 km/h), Novigradu (106 km/h) i Poreču (82 km/h).

"Srušenih stabala bilo je na cesti od Novigrada do Brtonigle, dok su u široj okolici posvuda razbacani kontejneri i kante za smeće", izvijestio je Dino Kozlevac.

Prema podacima istarske policije tijekom nevremena, oko jedan sat, u autokampu Valkanela u Vrsaru je uslijed jakih naleta vjetra na kamp prikolicu u vlasništvu 38. godišnjeg njemačkog državljanina palo stablo kojom prigodom je Nijemac lakše ozlijeđen.

"U prvoj zaprimljenoj dojavi govorilo se o više ozlijeđenih, no dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako je lakše ozlijeđen samo 38-godišnji njemački državljanin kojemu je pomoć pružena na mjestu događaja dok je potom prevezen u pulsku Opću bolnicu", istaknula je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač. Dodala je kako je tijekom nevremena u porečkom autokampu Laguna grana pala na osobni automobil u vlasništvu 47-godišnjeg talijanskog državljana kojom prigodom je pričinjena samo materijalna šteta.

Inače, tijekom noći na istarskim prometnicama zabilježeno je pet prometnih nezgoda, i to četiri na području Poreča te jedna u Labinu u kojima nitko nije ozlijeđen već je uglavnom došlo do naleta na srušena stabla. U 3.40 sati u blizini porečkog lukobrana nasukala se talijanska jedrilica u kojima je bilo sedam osoba, no nitko nije ozlijeđen te je njih plovilo porečke Lučke uprave odvezlo na kopno.

Što se tiče oborina, kao i kod prošlih ovoljetnih fronti, tijekom noći nisu zabilježene značajnije količine, a prema podacima Istrameta do dva sata ujutro obilnija kiša pala je jedino na Umaštini (32 mm) i Rovinjštini (23 mm). 

 

Osjetna promjena vremena diljem zemlje

Grmljavina s kišom zabilježena je u Zagrebu, Rijeci, Pazinu, Rabu i malom Lošinju.

I u ponedjeljak će u mnogim krajevima biti svježije. Ne svugdje podjednako, no ova će promjena sve krajeve barem malo dotaknuti. U Slavoniji se očekuje i 15-ak stupnjeva manje. U središnjoj Hrvatskoj bit će 10-ak stupnjeva svježije, dok će se najtoplije zadržati na jugu Dalmacije. Ali, zapuhat će jaka i olujna bura koja bi mogla stvarati poteškoće u prometu.

Nakon ove brze promjene idućih dana će na kopnu ponovno prevladavati sunčano vrijeme, povremeno s umjerenom naoblakom. Početkom tjedna još će biti i dosta vjetrovito te svježije, no temperatura će zatim ipak postupno rasti. Tako u drugoj polovici tjedna ponovno očekujemo sunčano i vruće vrijeme.

I na Jadranu će prevladavati sunčano, a u ponedjeljak i utorak i prilično vjetrovito, uz ponegdje još jaku buru. Sredinom tjedna vjetar će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadni smjer. Temperatura će uglavnom biti oko 30 stupnjeva, na sjevrnom dijelu tek malo niža.