Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska bi ove godine mogla izaći iz postupka prekomjernog deficita ako se i u travnju potvrdi postojeći udio deficita, koji se u 2016. smanjio na 1,8 posto BDP-a, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica tijekom sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, priopćeno je iz Banskih dvora.


Mimica je rekao da je oporavak gospodarstva u Hrvatskoj odličan u smislu pojedinih makroekonomskih pokazatelja s rastom BDP-a od 2,8 posto u 2016., te s prognozom nastavka rasta u narednom razdoblju.

Vezani članci Siniša Varga (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Mnogi kao da su samo u prolazu: U ovom sazivu Sabora vlada prava najezda transfera, a politički se dres najlakše skida Neil Patrick Harris (Foto: Instagram) Objavio snimku s odmora u Hrvatskoj: Ludo se provodi s dvije godine mlađim suprugom i blizancima

"Poboljšava se stanje na tržištu rada i bilježi oporavak ulaganja, među ostalim zahvaljujući većoj apsorpciji sredstava iz fondova EU-a. Deficit se smanjio na 1,8 posto BDP-a u 2016., što je puno bolje od preporučenog cilja od 2,7 posto. Ako se u travnju potvrdi ovaj udio deficita, očekujem da će Hrvatska ovu godinu izaći iz postupka prekomjernog deficita", istaknuo je Mimica.

Predsjednik vlade Andrej Plenković osvrnuo se na na Izvješće Europske komisije za Hrvatsku te opći smjer reformskih mjera za smanjenje uočenih ekonomskih neravnoteža. "Mjere kojima planiramo smanjiti neravnoteže su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija", kazao je premijer.

Mimica je kazao da je trajna razmjena mišljenja i informacija u vezi Europskog semestra ključna za jačanje "vlasništva" cijelog procesa u državama članicama, pa tako i Hrvatskoj, stoji u priopćenju. (Hina)