Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska bi ove godine mogla izaći iz postupka prekomjernog deficita ako se i u travnju potvrdi postojeći udio deficita, koji se u 2016. smanjio na 1,8 posto BDP-a, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica tijekom sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, priopćeno je iz Banskih dvora.


Mimica je rekao da je oporavak gospodarstva u Hrvatskoj odličan u smislu pojedinih makroekonomskih pokazatelja s rastom BDP-a od 2,8 posto u 2016., te s prognozom nastavka rasta u narednom razdoblju.

Vezani članci Mislav Bago i Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak u Dnevniku Nove TV: "Ako nema novca za povećanje plaća za učitelje, idemo na izbore" Plenković i Krstičević u Solinu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 2 Plenković i Krstičević o pokušaju ulaska pripadnika Vojske Srbije: "Ovo nije '91.", "Hrvatska je ozbiljna država, na takve provokacije reagiramo čvrsto"

"Poboljšava se stanje na tržištu rada i bilježi oporavak ulaganja, među ostalim zahvaljujući većoj apsorpciji sredstava iz fondova EU-a. Deficit se smanjio na 1,8 posto BDP-a u 2016., što je puno bolje od preporučenog cilja od 2,7 posto. Ako se u travnju potvrdi ovaj udio deficita, očekujem da će Hrvatska ovu godinu izaći iz postupka prekomjernog deficita", istaknuo je Mimica.

Predsjednik vlade Andrej Plenković osvrnuo se na na Izvješće Europske komisije za Hrvatsku te opći smjer reformskih mjera za smanjenje uočenih ekonomskih neravnoteža. "Mjere kojima planiramo smanjiti neravnoteže su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija", kazao je premijer.

Mimica je kazao da je trajna razmjena mišljenja i informacija u vezi Europskog semestra ključna za jačanje "vlasništva" cijelog procesa u državama članicama, pa tako i Hrvatskoj, stoji u priopćenju. (Hina)