Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prekršajne prijave

Ekološki incident! Gorivo izlijevali u sustav odvodnje, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: "Osjetili smo miris"

Aktualno Galerija Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ekološki incident u Velikoj Gorici - 2 Ekološki incident u Velikoj Gorici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Miodrag Plantak, Voditelj Odjela zaštite na radu, ZTC Miodrag Plantak, Voditelj Odjela zaštite na radu, ZTC Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Lovrić, toksikolog Zdravko Lovrić, toksikolog Foto: DNEVNIK.hr +2 Ekološki incident u Velikoj Gorici - 3 Galerija 1/7 >>
U Zrakoplovno-tehničkom centru došlo je do incidenta. Zasad neutvrđena količina goriva izlijevana je u sustav odvodnje. Više o incidentu istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Umjesto u spremnike gorivo je izlijevano u sustav odvodnje unutar Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici.

"U svakodnevnom obilasku smo primjetili da se osjeti miris nekakvih otpadnih tekućina, koje nisu fekalije...", rekao je Miodrag Plantak, Voditelj Odjela zaštite na radu u ZTC-u.

Službeno se ne zna koliko je litara ispušteno mimo propisa, no nagađa se da se radi o količini od nekoliko tisuća. Nije moguće utvrditi ni koliko dugo se to radilo i tko sve prije nego što je ZTC uzorke poslao na analizu, a propuste prije 2 mjeseca prijavio državnom inspektoratu!

Pročitajte i ovo U prometnoj nesreći u Velikoj Gorici smrtno stradao motociklist - 3 teška nesreća FOTO Stravični prizori s mjesta pogibije motociklista: Automobil završio na krovu

Kad su inspektori došli na teren sve je već bilo očišćeno! Sanacija je, potvrđeno nam je, obavljena prije inspekcijskog nadzora, pa nisu mogli utvrditi koje količine naftnih derivata su pomiješane s otpadnim vodama.

Bila je ugrožena i pitka voda s obzirom da je njihov sustav spojen na javnu vodovodnu mrežu. Danas uvjeravaju da zagađenja nije bilo.

"Nakon tog incidenta koji je, ponavljam, izoliran, dva se puta radilo uzrokovanje otpadnih voda i vode za ljudsku potrošnju", napominje Plantak te dodaje da su "apsolutno svi pokazatelji bili da je voda ispravna".

Nitko službeno ne potvrđuje da je riječ o kerozinu iz helikoptera, jer je ZTC nalaz nazvao "poslovnom tajnom". Toksikolog Zdravko Tolić upozorava da njegovo nepravilno skladištenje može biti opasno i za okoliš i za ljude.

"Ako se to nalazi blizu vodocrpilišta, tu vam se nalazi benzen, fluen, ksilen, etilbenzen, koji su štetni za zdravlje. Ali najveća opasnost prijeti od zapaljivosti, vrlo je lako zapaljiv i može stvoriti visoke temperature prilikom gorenja", objasnio je toksikolog Tolić.

Pročitajte i ovo Velika Gorica postaje ''Solarni grad'' - 6 Nove sunčane elektrane Solarni grad nadomak metropoli koji i štedi i donosi novac: "U dvije godine ušteda je 89 posto!"

Uprava remontnog zavoda podnijela je i kaznenu prijavu protiv zasad nepoznatog počinitelja! O svemu je obaviješten i MORH.

"Onaj tren kad smo saznali prijavili jesmo, nikakvih nije bilo ni ispiranja ni skrivanja", tvrdi voditelj Odjela zaštite na radu Miodrag Plantak.

"Što se tiče internih istraga pristupili smo da se uspostavi kvalitetniji sustav rukovanja time, nabavili smo nove spremnike, pregledali smo sve stare, a gorivo koje smo prikupili smo vratili vlasniku", dodao je.

Prekršajno su prijavljeni i prijeti im novčana kazna od gotovo 40 tisuća eura, kad sve bude okončano!

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene