Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove sunčane elektrane

Solarni grad nadomak metropoli koji i štedi i donosi novac: "U dvije godine ušteda je 89 posto!"

Aktualno Galerija Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice Foto: DNEVNIK.hr Sanja Povoljnjak, OŠ Novo Čiče Sanja Povoljnjak, OŠ Novo Čiče Foto: Dnevnik Nove TV Gordana Mikulčić Krnjaja, odjel za graditeljstvo Gordana Mikulčić Krnjaja, odjel za graditeljstvo Foto: DNEVNIK.hr Marijana, Velika Gorica Marijana, Velika Gorica Foto: DNEVNIK.hr +5 Velika Gorica postaje ''Solarni grad'' - 1 Galerija 1/10 >>
Velika Gorica postaje solarni grad: s 22 nove sunčane elektrane postaje grad s najvećom proizvodnjom sunčeve energije u Hrvatskoj. Postavljeni su solarni paneli na gotovo svim zgradama u vlasništvu Grada. Uštede su se pokazale više nego što su to bile projekcije na početku projekta.

Solarnim panelima do velikih ušteda. Osnovne škole, dječji vrtići, društveni domovi i sportski objekti neovisno će proizvoditi struju. Dokaz tome je pilot projekt.

"Ušteda je u ovoj školi financijska u ove dvije godine 89 posto. Prognoze su bile da će biti iznad 50, što se pokazalo i više nego dobrim projektom, a samim time okrenuli smo se ekološki prihvatljivim obnovljivim izvorima energije, jer u ovo vrijeme energenti su nestabilni", rekao je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

Proizvodnja električne energije u školi poprilično je stabilna.

Pročitajte i ovo Sukob Izraela i Hamasa Sukob na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Netanyahu poručio: "Ovo je samo početak." Civili bježe iz Gaze, stižu nova upozorenja o katastrofi

"Sunčanom elektranom proizvodimo struju, tu struju otkupljuje HEP i on nam isplaćuje novac u protuvrijednosti koliko smo mi struje proizveli, preko ljetnih mjeseci to je puno puno više nego zimi", poručila je Sanja Povoljnjak, ravnateljica OŠ Novo Čiče.

Novac je već pronašao svoj put.

"Planiramo napraviti portafon, videonadzor za ulazak u školu, uvijek su nam potrebne lopte za tjelesni , razni rekviziti za djecu i tako ostali pedagoški materijali", istaknula je Povoljnjak.

Prije postavljanja prethodili su brojni pripremni radovi i ispitivanja.

"Što je sunce jače, što je temperatura viša to će ostvarivati više ušteda, odnosno elektrana će proizvoditi više energije vidi se na ovoj elektrani, vidi se zapravo da ona proizvodi, kažem od drugog do jedanaestog mjeseca proizvodi energiju", objasnila je Gordana Mikulčić Krnjaja iz odjela za graditeljstvo.

Okretanje prirodi i ovoj vrsti energije pozdravljaju i Velikogoričani, donosi reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Gost Dnevnika Nove TV Grbin o aktualnim temama i cijenama: "Idem u dućan i ponekad se šokiram. Jedna me stvar posebno izula iz cipela." Otkrio i je li ponudio ostavku u SDP-u

"Zašto ne, još ako imaš financijsku korist super, pogotovo u današnje vrijeme kad je sve skupo", istaknula je Marijana. "Odgovor je da je to veoma dobro da imam privatnu kuću ja bi stavio i na svoju kuću", dodao je Ilija.

"Svaki napredak je bitan i sve što pridonosi boljoj budućnosti slažem se u redu je", napomenula je Melita.

Vrijednost projekta je 654 tisuće eura. Od toga, 81 posto su bespovratna sredstva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene