Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6,5 milijardi kuna duga

Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

Aktualno Galerija Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 2 Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 3 Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 4 Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Josip Perić Galerija 1/7 >>
Prijeti nam nestašica lijekova. Dogovora Vlade i veledrogerija oko podmirenja duga i dalje nema. Dok ministri zdravstva i financija najavljuju reforme i rješenje problema, a premijer češljanje računa - od veledrogerija doznajemo: već idućeg tjedna neke će bolnice dobiti i 70 posto manje lijekova

Dug od 6 i pol miljardi kuna i dalje je tu. Dogovora nema. Odlučeno je tek da će se idući sastanak održati za 10 dana.

''Sa zalihama koje imamo i koje se nalaze u ljekarnama teško je reći koji pacijenti i kada će ostati bez lijekova. Zalihe su ograničene'', rekla je Diana Percač iz Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odaziv manji od očekivanog Capak: "Prema našim saznanjima čak 25 posto ljudi tvrdokorno odbija cijepljenje. Zatvaranje kafića? Nismo razmatrali, ali je na stolu"

Pročitajte i ovo Snijeg na cesti Nevrijeme u cijeloj zemlji Zimski uvjeti na cestama: Upozorenja iz HAK-a, snijeg stvarao probleme i u Dalmaciji

Dio veledrogerija već je obustavio isporuku lijekova za bolnice koje najviše kasne s plaćanjem. Dok iz Vlade uvjeravaju kako uplaćenih 980 milijuna kuna prošli tjedan ukazuje na rješavanje problema, veledrogerije tvrde da to nisu nikakva nova sredstva.

Može li Vlada jamčiti da do sanacije duga nitko neće ostati bez lijeka? Umjesto snažne potvrde stiže najava reforme.

''Prioritet ove Vlade je osigurati lijek pacijentu u trenutku kad mu je on potreban. S time da ćemo mi ustrajat na reformama koje su potrebne na hrvatskom zdravstvenom sustavu'', izjavio je ministar zdravstva, Vili Beroš.

Ministar financija, Zdravko Marić, poručio je da je jasno koliko je potrebna temeljitija reforma zdravstvenog sustava, ''ne samo na prihodovnoj strani s kojom smo se u pravilu bavili proteklih godina, nego i na rashodovnoj strani''.

Provjeravat će se i računi bolnica, a rezanja liste lijekova, tvrde u Vladi, neće biti, već će se trošiti racionalnije. Pacijenti su sumnjičavi.

''Naravno da građani i pacijenti znaju da lijekovi i liječenje koštaju, ali su oni ti koji sufinanciraju u zdravstvo svojim davanjima i osiguranju i samim time oni imaju pravo na jedan bolji zdravstveni sustav koji je puno moderniji i transparentniji od ovoga današnjega'', objasnio je Josip Perić iz Udruge za zaštitu prava pacijenata.

Pročitajte i ovo Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradišci SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA DJEVOJČICE Nova šefica Centra u Novoj Gradiški: "Nije nam bilo lako vidjeti današnji natpis na ulazu", "Mnogi zaposlenici su primili prijetnje"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković uoči Predsjedništva HDZ-a o slučaju iz nove gradiške Plenković: "Odgovornost Vlade postoji za sve što se događa, no odgovornost ministra se ne može povezati s pogreškama pojedinih ljudi"

Problemi s dugovima prema veledrogerijama nisu novost, baš kao ni najavljivanje reforme svaki put kad prijeti nestašica lijekova. No, dugovi galopirajuće rastu, a kako doznajemo, u idućih 10-ak dana bolnice bi mogle primiti tek 20 do 30 posto potrebnih lijekova.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene