Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve osjete i pacijenti

Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra

Aktualno Galerija Bolnica - 1 Bolnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Liječnica - 1 Liječnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Liječnica - 2 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj nedostaje liječnika. U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad od sedmog mjeseca traže pedijatra. Više o svemu istražila je novinarka Sanja Vištica.

Dom zdravlja Zapad raspisivao je natječaj za pedijatra čak 12 puta i nitko se nije javio. Ništa bolje nije bilo ni s radiolozima. Osim u Zagrebu, liječnika nedostaje i u drugim dijelovima Hrvatske, u Makarskoj su tako dvije liječnice u gotovo isto vrijeme otišle u mirovinu. Cijeli slučaj istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Imali smo dosad 12 natječaja i nismo našli pedijatra. Što se tiče radiologa, njega tražimo od 11. mjeseca prošle godine, dosad smo imali sedam natječaja, bezuspješnih", rekla je Jelena Rakić Matić, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad.

Trebali bi imati četiri radiologa, a sve odrađuju dva, dok postojeći pedijatri pokrivaju ambulantu koja je bez liječnika. Takva situacija dodatno pojačava opterećenje.

"U Domu zdravlja Zagreb Zapad imamo devet specijalizanata pedijatrije, ali je stvar u tome da specijalizacija traje minimalno pet godina. Tako da će proći vrijeme dok oni završe i dok mogu preuzeti ordinacije. Ali mi sad imamo rupu od 5 godina koju trebamo popuniti", rekla je Jelena Rakić Matić.

U KOHOM-u kažu kako bi se Grad trebao zapitati.

"Grad onemogućava odlazak u nekadašnju koncesiju, a sada u privatne ugovorne ordinacije onima koji bi ti željeli da bi ih potaknulo da ostanu raditi u primarnoj. Isto tako, ne nudi nikakve stimulativne mjere za privlačenje liječnika", objasnila je predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Sasula uvrede Prijetila ravnatelju KBC-a jer nije dobila specijalizaciju: "Crknite Hercegovci, pi*ka vam materina ustaška'"

Stanje u Dalmaciji

U Dalmaciji pak kažu da se magistar biokemije traži kao suho zlato.
I ne samo kod njih. Tako je nedavno Imotski preoteo biokemičarku Metkoviću nakon nadmetanja ponudama. Nudilo se i po 1500 eura dodatno na plaću, plaćen prijevoz, smještaj.

"Imamo sada dvoje kolega u ginekologiji koji su stariji od 65 godina. Imamo ih u pedijatriji, nešto u obiteljskoj medicini. Ali to je jednostavno da se prebrodi ovo vrijeme dok specijalizanti koji su na specijalizaciji ne završe", rekao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

Čak 813 liječnika obiteljske medicine starije je od 60 godina, što čini otprilike 37 posto njihova ukupnog broja. Pedijatara je pak 34 posto starijih od 60 godina, a ista je situacija i s ginekolozima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Sramota Trudnica izgubila bebu zbog nevjerojatne pogreške liječnika

U mirovinu odlaze i dvije liječnice Doma zdravlja u Makarskoj, jedna u svibnju, druga u srpnju. Natječaj je raspisan za jedno mjesto.
Makarani mogu biti mirni, ima zainteresiranih.

"Čak je jedan kolega sa specijalizacijom obiteljske medicine zainteresiran za to mjesto, tako da će definitivno taj prvi tim biti popunjen. Očekujem i drugi da će biti popunjen, međutim kod njega je specifična situacija. S obzirom na to da se nalazi u privatnom prostoru, tu ga Dom zdravlja ne preuzima automatski.

Osim plaća, najveći je problem u privlačenju opterećenje jer primarna zaštita puca po šavovima, kažu liječnici, a znaju da sve osjete i pacijenti. 

"To svi osjete, ne samo ja. Samo što mene moj sin više puta privatno otpelja. Tako prije dobijem termin", rekla je Zagrepčanka Ljiljana.

"Ostatku Hrvatske je, koliko ja vidim, još gore nego u Zagrebu. Čujemo da po otocima ne mogu naći ljude. Privlače ih kućom, stanom...", primijetio je Ivan.

"Dogovori, radne skupine u kojima smo sudjelovali da bi nas se administrativno maksimalno rasteretilo i da bi nam se poboljšalo financiranje bili su puko trošenje našeg vremena", smatra predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić.

Pomaka nema, kaže Ban Toskić. Ovo je tek jedan u moru problema koji čekaju budućeg ministra zdravstva.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene