Po radu nedjeljom Hrvatska prednjači u Europskoj uniji. Ondje nedjeljom radi nešto više od četvrtine svih zaposlenika (25,3%). U Hrvatskoj ih nedjeljom radi čak trećina (36,7%).


U Hrvatskoj se svako malo, a osobito u predizborno vrijeme, lome koplja oko rada nedjeljom. Čak je u dva navrata rad nedjeljom bio i zakonski zabranjen. No, oba puta zakoni su pali na Ustavnome sudu. Problem su bile iznimke od zabrane koje su, prema ocjeni ustavnih stručnjaka, bile nesrazmjerne, neutemeljene i omogućavale koruptivne radnje. Inače, nedjelja je radna za čak trećinu zaposlenih u Hrvatskoj, što nas svrstava u sam europski vrh.

Vezani članci Dućan s odjećom/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Provedena je anketa o novoj regulaciji rada nedjeljom: Gotovo dvije trećine građana misli da bi tu odluku trebalo uvesti Premijer Andrej Plenković Plenković brani zabranu rada nedjeljom, nije prošlo bez Milanovića: "To još nije viđeno, takvo političko divljaštvo i primitivizam"

Osječanin Ivica Vajnberger kaže kako nedjelju provodi s obitelji. "Uživamo. Sad smo bili na svetoj misi. Idemo na kavu i ručak. Obiteljski uživamo''. Nedjelja je za jedne obiteljski, a za druge radni dan. Kavu u kojoj nedjeljom uživamo netko treba skuhati i poslužiti. "Ovo je takav posao da ja u biti imam višem posla nedjeljom nego što imam preko tjedna. Znači, pripremljena sam na to da ću raditi nedjeljom", kaže Gordana Antolić, radnica u ugostiteljstvu.

Za to da nedjelja ne bude običan radni dan trebaju se pobrinuti poslodavci. "Kod nas je plaćeno. To se vidi po listi. Znači, plaćeno je ako radite blagdane, plaćeno je ako radite nedjeljom." Nedjeljni rad i za dispečerku Natašu Valentin, dispečerku na Centru 112, znači veću plaću. "Mi smo plaćeni u turnusima, onako kako treba biti plaćeno, i u principu smo zadovoljni. Dobro je. Bolje je nego da radimo 8 sati."

Po radu nedjeljom Hrvatska predvodi u Europskoj uniji. Ondje nedjeljom radi nešto više od četvrtine svih zaposlenika (25,3%). U Hrvatskoj ih nedjeljom radi čak trećina (36,7%). "Uvijek ima zanimanja koja rade nedjeljom. Ja sam liječnica, i nešto što se mora odraditi mora se odraditi i nedjeljom. I svećenici rade nedjeljom. Tako da nemam ništa protiv ako se to adekvatno plati", kaže Kristina Vidačić.

"Svi bi trebali imati slobodnu nedjelju. Možda subota da bude za šopinge koje ljudi ne stignu obaviti preko tjedna, ali nedjelja da bude baš obiteljski dan", veli pak Maja Hitner Vajnberger.

Hrvatska je dva puta donosila Zakon o zabrani rada nedjeljom. Oba su zakona pala na Ustavnom sudu. Prvi u svibnju 2004., a drugi u rujnu 2009. Po ocjeni ustavnih stručnjaka zakoni su pali jer su bili loše napisani - ostavljali su previše mogućnosti za izigravanje zakona na štetu radnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju