90343
90343
90343
90343
90343

Ustavni sud poništio zabranu rada nedjeljom

  • , 19.06.2009., 11:00
  • Autor:
  • komentara

Ustavni sud ukinuo je danas jednoglasno sporne odredbe Zakona o trgovini koji je trgovcima branio rad nedjeljom. Osporena zakonodavna mjera prema mišljenju predlagatelja nema legitiman cilj niti je nužna u demokratskim društvima, stoji u odluci Ustavnog suda.

 
 
 
 

Ocjenu suglasnosti spornih odredbi Zakona o trgovini predložili su Općinsko vijeće Općine Stupnik i osam trgovačkih društava zbog ograničenja poduzetničkih sloboda, diskriminacije trgovaca i utjecaja na financiranje lokalne samouprave. Osporavatelji Zakona prigovorili su također da su sporne zakonske odredbe iznevjerile njihova očekivanja, jer su prigodom njihova ulaganja uvjeti bili drukčiji, jer se preferira vjerski svjetonazor i jer zabrana nije nužna da bi se ostvarila prava radnika.

Ustavni sud smatra da se zaštita prava radnika može postići raznim drugim mjerama koje manje zadiru u poduzetničke slobode.

Osim toga, navodi se dalje u odluci Ustavnog suda, dokaz da cilj osporavanih zakonskih odredbi kojima je zabranjen rad nedjeljom nije zaštita prava radnika jest propisivanje selektivnih zabrana. Naime, smatraju na Ustavnom sudu time je zakonodavac uskratio pravo na zaštitu onih radnika koji rade u trgovinama na koja se zabrana ne odnosi.

Odluka odmah stupa na snagu

Sudac izvjestitelj Marko Babić rekao je da se ne može suglasiti sa svim primjedbama, ali ipak su došli do zaključka da je riječ o protuustavnim odredbama. Njihova analiza je pokazala, kaže Babić, da se tim zakonskim odredbama narušava ustavnost i jednakost trgovaca bez objektivnog i razboritog opravdanja.

Sud je prihvatio prijedlog da se ukinu članci 58., 59., 60. i 62. Ukinute odredbe prestaju važiti danom donošenja odluke.

Slažete li se s odlukom Ustavnog suda kojom je ukinuta zabrana rada nedjeljom?

 

Slažete li se s odlukom Ustavnog suda kojom je ukinuta zabrana rada nedjeljom?

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se