Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni mjerama Vlade

Svinjogojci najavili blokadu prometnica diljem Hrvatske: "Da iduća godina nije izborna, vjerujte mi da bi ovo sve bilo poklano"

Aktualno Galerija Traktori - 1 Traktori - 1 Foto: Vijesti Nove TV u 14 Natpis na traktoru Natpis na traktoru Foto: Vijesti Nove TV u 14 Policija spriječila prosvjednike u pokušaju da blokiraju prilaz autocesti kod Nove Gradiške Policija spriječila prosvjednike u pokušaju da blokiraju prilaz autocesti kod Nove Gradiške Foto: Dnevnik.hr Traktori - 2 Traktori - 2 Foto: Vijesti Nove TV u 14 +0 Traktori - 3 Galerija 1/5 >>
Svinjogojci i dalje prosvjeduju. Ne odustaju od svojih zahtjeva nezadovoljni Vladinim mjerama, no policija ih je danas spriječila u pokušaju da blokiraju prilaz autocesti kod Nove Gradiške.

Nastavljen je prosvjed svinjogojaca nezadovoljnih mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge.

Već drugi dan blokiraju državnu cestu u Županji na prilazu graničnom prijelazu Županja-Orašje, uz poruku da će se blokade prometnica idućih dana i proširiti. Nezadovoljni su opširnim odgovorom Ministarstva poljoprivrede koje je odbacilo njihove zahtjeve.

Policija ih je spriječila u pokušaju da blokiraju prilaz autocesti kod Nove Gradiške.

Član Stožera za obranu hrvatskog sela Milenko Bilić koji uz nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje predvodi prosvjede, kaže da je ocjena domaće zadaće koja je ostavljena ministrici poljoprivrede i premijeru -1.

"U odgovoru ministrice nije ništa novo rečeno već ponovljeno što je do sada izrečeno te dopisane neke činjenice koje nemaju nikakve veze s stvarnošću", tvrdi Bilić.

Zanijekao je da se svinjogojcima isplaćuje po dva eura za eutanazirane tovne svinje.

"To naprosto nije istina. Ljudima se odbijalo zato što nisu željeli pomoći pri utovaru, odbijan im je sam utovar i dolazak policije tako da su u prosjeku dobili oko 86 centi", rekao je.

Najavio je daljnje blokade prometnica diljem Hrvatske.

"Ići ćemo na probijanje policijske blokade kako bi izbili na samu granicu, ići ćemo na pristupne ceste autocesti, kao i na prijelaze preko željezničkih pruga. Na ovaj njihov bezobrazluk idemo s totalnim kaosom u prometu Hrvatske", poručio je Bilić.

Pročitajte i ovo Spasioci ispred srušenog tunela Silkyara u indijskoj državi Uttarakhand Utrka s vremenom Radnici još uvijek zarobljeni u indijskom tunelu, spasioci imaju problema s opremom

"Kupuju vrijeme. Iduća godina je izborna. Da iduća godina nije izborna, vjerujte mi da bi ovo sve bilo poklano, pokupovano i nitko ne bi trebao ništa učiniti", rekao je svinjogojac Dražen Strukar.

"Podrška je sad još veća nego što je bila. Ne mogu sad više garantirati za blokade. Ja sam ova dva dana vikala i bila sigurna za te blokade da ih neće biti. Sad za dalje najavljuju se blokade i zaista ne znam iz kojeg kuta će doći i u kojim minutama", rekla je Agica Ferić.

Prosvjednici traže hitan prekid eutanazije zdravih svinja, hitno donošenje zakona kojim bi se omogućilo prometovanje zdravim svinjama i omogućavanje svinjokolje na tradicijski način.

Također traže omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane i omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je poručila da svinjokolje neće biti dok je na snazi naredba. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene