Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastao se MIP

NOVA SJEDNICA SABORA Rasprava o izvješću revizije provedene u 64 ustanove u kulturi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izvješću Državnog ureda za reviziju.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

10:42 - Goran Dodig iz HDS-a, govoreći o izvještaju, pitao je može li Sabor tražiti odgovornost onih koji nisu radili u skladu sa zakonom. 'Mislim da to nije posao Sabora. Mi to možemo prihvatiti ili ne, ne znam što iza toga slijedi', rekao je Dodig.

Smatra da nije dimenzioniran pravi način 'što je to politika hrvatske u kulturnim institucijama'. Također napominje da ako netko traži da se u Hrvatskoj osnuje muzej marihuane po uzoru na Nizozemsku, on to neće prihvatiti.

10:05 - Jasen Mesić iz HDZ-a rekao je da kulturne institucije na nacionalnoj razini imaju dugu tradiciju, međutim po mišljenju HDZ-a, glavni zaključak ovog revizijskog nalaza je da tranzicija u institucijama kulture nije provedena i 'to je sektor u kojem je potrebno provesti značajne reforme'. Naveo je primjere pojedinih europskih kulturnih institucija na koje bi se trebali ugledati.

9:47 - Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HRID-a, naglasila je kako nema dobre komunikaciji između srodnih institucija, naročito ako su ministar i ravnatelj iz pojedine institucije, članovi različitih stranaka. 'Umjesto da se pojednostavljuje, dosta se toga komplicira, pišu se izvještaji, dopisi, sve se to urudžbira', rekla je Vuksanović.

9:31 - Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje raspravom o izvješću Državnog ureda za reviziju o revizijama provedenim u 64 ustanove u kulturi - knjižnicama, muzejima i kazalištima te Državnom arhivu, Ansamblu Lado, Dubrovačkm ljetnim igrama, KD Lisinskom i Centru za kulturu Čakovec, tijekom 2014. godine, izvijestio je glavni državni revizor Ivan Klešić.

Negativnu ocjenu državnih revizora za poslovanje u 2013. dobio je jedino riječki HNK Ivana pl. Zajca, 31 ustanova dobila je pozitivno, a 32 uvjetno mišljenje. Ustanovama u kulturi revizori općenito zamjeraju minuse u poslovanju, a izračunali su da je 29 ustanova ostvarilo ukupan minus veći od 20 milijuna kuna.

Prije plenarne rasprave, zasjedalo je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), koje je odlučilo o ukidanju zastupničkog imuniteta Ranku Ostojiću (SDP) i Maru Kristiću (Most) na temelju zahtjeva privatnih tužitelja, kojima Sabor u pravilu ne udovoljava.

Zahtjev po službenoj dužnosti MIP-u je došao s Općinskog suda u Vukovaru, koji traži ukidanje imuniteta HDZ-ovu Stevi Culeju, kako bi se nastavio kazneni postupak za remećenje javnog reda i mira tijekom prosvjeda u rujnu 2013. u Vukovaru, kada su razbijene ćirilične ploče postavljene na pročelja državnih institucija.

Na zasjedanju saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), jednoglasno, bez rasprave,odlučeno je ukidanje imuniteta HDZ-ovu zastupniku Stevi Culeju.

Na temelju zahtjeva privatnih tužitelja, kojima Sabor u pravilu ne udovoljava, zastupnički imunitet ostaje i ne ukida se Ostojiću i Kristiću. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene