Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNATOČ PREMIJEROVOJ "ŽELJI"

Nasilje, laži i izglasavanje proračuna: Kako je HDZ propustio priliku smijeniti nasilnog župana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijska skupština Požeško-slavonske županije izglasala je proračun župana Alojza Tomaševića i time propustila priliku da se on eventualno smijeni. Iako ga je na odstupanje s dužnosti pozvao i sam Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, članovi ove stranke i njihovi koalicijski partneri ipak su podržali Tomaševićev proračun.

Unatoč javnim istupima Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a, koji je pozivao Alojza Tomaševića da odstupi s mjesta Požeško-slavonskog župana nakon što ga je supruga prijavila za obiteljsko nasilje, HDZ je ipak "propustio" priliku smijeniti nasilnog župana. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Prema pisanju portala Telegram, županijski proračun koji je Tomašević predložio, prihvatila je većina vijećnika Županijske skupštine. A u Županijskoj skupštini većinu čine članovi HDZ-ove koalicije (23 od ukupno 37 vijećnika). 

Tomaševićev proračun podržao je 21 vijećnik, a osam ih je bilo protiv. 

U proceduri lex šerif

Prema još uvijek važećem Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u slučaju da predstavničko tijelo ne izglasa predloženi proračun (u ovom slučaju županov) do 31. prosinca, predstavničko se tijelo raspušta, a župan razrješuje, postavlja se povjerenik i raspisuju novi izbori.

Vlada je, doduše, predložila izmjene toga zakona, koje su popularno nazvane lex šerif. Prema njima bi, u slučaju neizglasavanja proračuna, slijedilo tek raspuštanje predstavničkog tijela, ali ne i gradonačelnika, načelnika, odnosno župana. No te izmjene još nisu izglasane, a kako se radi o organskom zakonu, njih će u Saboru morati podržati najmanje 76 zastupnika. 

U slučaju da Sabor izglasa predložene izmjene, cijela priča oko smjene župana Tomaševića pada u vodu. No u slučaju da one ne prođu, rušenjem njegova proračuna HDZ-ovci bi tako srušili i Tomaševića. 

"U posljednje četiri godine u slučaju nedonošenja proračuna dolazilo je do istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja načelnika, gradonačelnika ili župana. To znači da bi, u slučaju da se zakon ne promijeni, župan doista mogao biti razriješen u siječnju da Županijska skupština nije donijela proračun", rekao nam je Ivan Koprić, predstojnik katedre za upravnu znanost na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Raspuštanje lokalnog HDZ-a samo predstava?

Tomašević se u središtu interesa javnosti našao početkom listopada, nakon što ga je supruga prijavila za obiteljsko nasilje. HDZ je, činilo se tada, reagirao vrlo brzo i raspustio stranački ogranak Požeško-slavonske županije

"To ponašanje osuđujemo, a ako se pokaže da su te informacije točne, ne vidim načina kako bi (Alojz Tomašević) mogao ostati na dužnosti na koju je izabran prije nekoliko mjeseci“, rekao je tada Plenković, dodajući da županova smjena nije samo pitanje procedure, već pitanje morala. "U svakom slučaju, jedna neugodna situacija. Ovo nije dobro za županovu suprugu, za njega i loše je za imidž HDZ-a", rekao je tada Plenković. 

Ispostavilo se, međutim, da Tomašević ipak ne namjerava odstupiti. Nakon nekoliko dana skrivanja od javnosti, oglasio se priopćenjem u kojem je tvrdio da nije nasilnik. Njegova je supruga u tjednima nakon toga u medijima posvjedočila o nasilju koje je proživljavala. Otkrila je i da je na to pokušala upozoriti i samog Plenkovića mailom, no njegova je reakcija izostala.

Premijer je doista potvrdio da je mail Tomaševićeve supruge u tajništvo HDZ-a stigao još 30. svibnja, no "to nije bilo prineseno njegovoj pozornosti". 

Kako je Tomašević izabran neposredno na izborima, Plenković dosad nije imao alat da ga razriješi osim rušenjem njegova proračuna na kraju godine, što je, eto, "propustio" učiniti. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene