Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema mira u zdravstvu

Nakon sastanka s liječnicima i obećanja Vlade javili se i ostali: "Ako se taj zakon ne donese i za medicinske sestre, smatram to očiglednom diskriminacijom"

Aktualno Galerija Novi zahtjevi - 6 Novi zahtjevi - 6 Foto: DNEVNIK.hr Novi zahtjevi - 3 Novi zahtjevi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Samija Ropar, savjetnica predsjednika Hrvatske liječničke komore Samija Ropar, savjetnica predsjednika Hrvatske liječničke komore Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr +4 Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Galerija 1/9 >>
U zdravstvu, čini se, nikad mira. Nakon sastanka u utorak s liječnicima i silnih obećanja Vlade javili su se sindikati ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Pitaju se - a gdje su oni u cijeloj priči? Traže da se donese Zakon o radnopravnom statusu i za ostale profesije u zdravstvu i još se razmišlja o štrajku.

Premijer i ministar obećali su Zakon o radnopravnom statusu liječnika. Sad se ostali zdravstveni djelatnici pitaju - a gdje smo mi? I traže zakon o radnopravnom statusu i za ostale zdravstvene profesije.

Obećani zakon za liječnike bi, kažu, riješio puno bitnih stvari. "Zakon bi riješio protuzakoniti prekovremeni rad liječnika koji nema zakonski okvir već deset godina, riješio bi isto što ne postoji zakonski okvir, a to je deficitarnost liječnika u malim sredinama, a zakon nudi za to rješenja kao i za ostale specifičnosti liječničke struke", pojasnila je savjetnica predsjednika Hrvatske liječničke komore Samija Ropar.

Ima toga za rješavanje i kad su u pitanju medicinske sestre, kažu u sindikatu. "Specifičnost za medicinske sestre je da je sestrama nedopušteno imati prekovremene sate, zato liječnici imaju najviše prekovremenih sati - njima se ne ograničava. Sestrama se ograničavaju prekovremeni sati", upozorila je predsjednica glavnog vijeća HSSMSMT-a Anica Prašnjak.

Dodaje i kako ih kronično nedostaje. Zato su i oni Vladi i ministarstvu već poslali nacrt prijedloga zakona o radnopravnom statusu sestara i tehničara, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica. "Ako se taj zakon donese, a ne donese se za medicinske sestre, smatram to očiglednom, nedvojbenom diskriminacijom", napomenula je Prašnjak.

"Nije to diskriminacija! Liječnici nikad nisu bili protiv prava drugih djelatnika u sustavu. Ako njihove udruge smatraju da nemaju zakonskim okvirima trenutačnim riješeno svoju specifičnost, dapače! Neka krenu u pregovore s Vladom", rekla je Ropar.

Pročitajte i ovo Beroš s predstavnicima liječnika sastanak u Vladi Hoće li liječnici u štrajk: "Premijer nam je nešto obećao i vjerujemo mu." Ove stvari su dogovorene

Zbog sastanka koji je bio u utorak užarili su se telefoni u Samostalnom sindikatu. "Mene sada svakodnevno zovu ljudi nakon ovoga što su jučer čuli - što će se dogoditi s nama, gdje smo mi? Razmišljaju li predsjednik Vlade i ministar o nama ili im ne trebamo u sustavu? Pa ako im ne trebamo, neka nam kažu", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Stjepan Topolnjak.

Pročitajte i ovo Marin Smilović, liječnik Četiri zahtjeva Idu li u štrajk? Mladi liječnici uoči sastanka s Berošem i Plenkovićem: "Trpe i pacijenti, a tu smo i mi u ugrozi"

Traže i uvećanje koeficijenata za ostale. "Sa svima ćemo razgovarati. Stvari rješavamo onim tempom kojim nam dolaze. Mislim da sam dovoljno jasno rekao da će se kada je riječ o materijalnim pravima, plaćanjima ili primanjima oni rješavati zajednički za sve državne i javne službe putem novog zakona o javnim i državnim službama", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak.

Topolnjak kaže - spremni su izaći na ulicu. Čekaju potez ministra. 

Više o problemima u zdravstvu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene