Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka s premijerom

Hoće li biti štrajka liječnika? Predsjednica sindikata za Dnevnik Nove TV: "Do kraja tjedna sve će biti jasno"

Više od tri sata premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš iza zatvorenih vrata razgovarali su s predstavnicima liječnika. O sastanku u Banskim dvorima s Renatom Čulinović Čaić, predsjednicom Hrvatskog liječničkog sindikata, razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Predstavnici liječničkih udruga više su u tri sata u Banskim dvorima razgovarali s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Mnogo toga je obećano, no ostaje pitanje hoće li to biti dovoljno da ublaži nezadovoljstvo i da se zaustavi štrajk.

O toj je temi s Renatom Čulinović Čaić, predsjednicom Hrvatskog liječničkog sindikata, razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica, koja ju je na početku pitala kada će se sastati odbor Sindikata koji će donijeti odluku hoće li se i u kakvom modalitetu krenuti u štrajk.

"Mislim da će do kraja tjedna sve biti jasno. Do tada će odluka sigurno biti donesena", odgovorila je.

"Danas je sastanak bio konkretan. Jasni stavovi su izneseni i s naše i s premijerove strane. Dobili smo dojam da se ide s konkretnim djelima, da više nisu u pitanju samo riječi. Očekujemo da će se to i izvršiti, pa će i naši potezi biti sukladni s time", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće pučke pravobraniteljice Novi problemi za Plenkovića i njegova ministra: Dva velika slučaja pokazuju urušavanje jednog od ključnih sustava u državi

Vištica ju je zatim pitala zašto je sastanak trajao duže od tri sata te je li tijekom razgovora negdje zapelo.

"Dobro je što je premijer ostavio dovoljno vremena da on i njegovi suradnici saslušaju sve liječničke udruge koje su bile na tom sastanku, da se upozna s konkretnim problemima i da nađemo zajedničko rješenje", rekla je Čulinović Čaić.

Uredba o koeficijentima, istaknula je reporterka, trebala bi na snagu stupiti 28. travnja.

"Ne vidim razlog zašto bi se ponovo probio taj rok. Zato smo i tražili sastanak s premijerom očekujući da će se sve to ubrzati. Mislim da je to dovoljno vremena", smatra predsjednica Sindikata.

"Pregovori nikad nisu jednostavni. U njima moramo imati zajedničke ciljeve. Naš zajednički cilj – vjerujem da je i politika to prepoznala – je sačuvati hrvatsko zdravstvo, osigurati dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu hrvatskim građanima", dodala je.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh - 2 Čeka se nalaz obdukcije Nova reforma, a stari problemi: Smrti u čekaonici još jedan primjer lošeg sustava

Na kraju ju je razgovora Vištica pitala i o takozvanim robovlasničkim ugovorima.

"Na sastanku su se predložila konkretna rješenja. U tom smjeru će se ići kroz različite oblike poboljšanja postojećih uvjeta i bolje uvjete u novim ugovorima za specijalizacije. Opet sve vodi tome da zadržimo liječnike u Hrvatskoj", rekla je na kraju razgovora uživo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene