Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak u Vladi

Hoće li liječnici u štrajk: "Premijer nam je nešto obećao i vjerujemo mu." Ove stvari su dogovorene

Više od tri sata trajao je sastanak predstavnika liječničkih udruga i sindikata s premijerom Plenkovićem. Iako su svi zadovoljni s onim što je dogovoreno, postavljeni su rokovi koje Vlada treba ispoštovati. Odluku o štrajku još treba donijeti Glavni odbor sindikata liječnika.

Više od tri sata trajao je sastanak liječničkih udruga s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrom, a nakon njega s obje je strane rečeno kako je razgovor bio konstruktivan te su definirani rokovi za rješavanje zahtjeva liječnika. U suprotnom, štrajk je još uvijek moguć, a odluku o njemu donosi Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata.  

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je nakon sastanka kako je nastavljen dijalog o pravima liječnika. 

"Sastanak je trajao, prošli smo kroz sve teme od zajedničkog interesa. Kad je riječ o uredbi o koeficijentima, ona je već ranije upućena u proceduru, u fazi je usuglašavanja i dali smo si rok do 28. travnja kao zadnji datum dokad bi trebala stupiti na snagu", rekao je Beroš. 

Odnosi se na izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

"S definitivnim prijedlogom uredbe naći ćemo se sutra i tako smo jednu od točaka prijepora riješili. Kad je riječ o ugovornim obvezama specijalizanata, rekli smo da ćemo pro futuro liberalizirati te ugovorne obveze Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ali braneći javni interes i javnozdravstveni sustav", pojasnio je Beroš. 

Beroš: Ne vidim više razloga za štrajk

Kad se radi o programu i planu mjera, usuglašeno je da sadašnji plan nije optimalan i da će se revidirati, a rok je do 1. listopada ove godine. 

O pitanju radnopravnog statusa liječnika Zakon je u planu aktivnosti Vlade, ali se poklapa sa Zakonom o javnim i državnim službenicima. 

"Dogovoreno je da će se raditi paralelno na oba zakonska prijedloga, onda ćemo ta pitanja dodatno regulirati", kazao je ministar. 

Liječnicima će se također regulirati prekovremeni sati te razmotriti kako će se liječnici privlačiti na rad u manje atraktivne sredine. 

Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata rekla je kako su apostrofirani svi problemi koje ih muče. 

"Želimo imati vremena da se posvetimo pacijentu i ljudima zbog kojih smo svi tu", rekla je. 

Skupština Hrvatskog liječničkog sindikata jednoglasno je donijela odluku da će se štrajk pokrenuti ako bude potrebno. 

Beroš s predstavnicima liječnika Plenković s predstavnicima liječnika (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

"Na meni je sada da ovo što smo dogovorili danas iznijeti pred Glavni odbor koji će onda donijeti konačnu odluku hoće li se ići u štrajk", rekla je. 

Na pitanje dokad bi ta odluka trebala biti donesena, kazala je da će odluka biti brzo. 

Nataša Ban Toskić iz Udruge obiteljskih liječnika rekla je da je zadovoljna sastankom te da je premijer iz prve ruke čuo probleme liječnika.

"Premijer nam je nešto obećao i premijeru vjerujemo. Vidjet ćemo je li taj osjećaj ispravan", rekla je Ban Toskić. 

Beroš je kazao da danas nakon razgovora s premijerom ne vidi postojanje daljnjeg političkog razloga za štrajk. 

Predstavnik mladih liječnika Marin Smilović kazao je da su također zadovoljni sastankom. 

Za veće plaće liječnika s prekovremenima 100 milijuna eura 

"Uredbom se diže koeficijent specijalizantima i mladim liječnicima za 10 posto i mi smo time zadovoljni", kazao je. 

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit rekla je da bi bilo žalosno da se rokovi ne ispoštuju. 

"Zakon o radnopravnom statusu liječnika ići će paralelno sa Zakonom o koeficijentima o državnim i javnim službama, očekujemo dinamičan postupak izrade do ljeta. Vjerujemo u rokove, ne možemo garantirati za drugu stranu, ali svi smo odrasli ljudi", rekla je.

Za veće plaće dogovoreno je 76 milijuna eura godišnje, ali to je bez prekovremenih sati, pa nije isključeno da bude i do 100 milijuna eura godišnje, rekao je Beroš.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene