Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri zahtjeva

Idu li u štrajk? Mladi liječnici uoči sastanka s Berošem i Plenkovićem: "Trpe i pacijenti, a tu smo i mi u ugrozi"

Aktualno Galerija Marin Smilović, liječnik Marin Smilović, liječnik Foto: DNEVNIK.hr Štrajk liječnika, ilustracija - 3 Štrajk liječnika, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk liječnika, ilustracija - 1 Štrajk liječnika, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk liječnika, ilustracija - 2 Štrajk liječnika, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/6 >>
Nakon velikog prosvjeda i najave štrajka, u utorak u 11 sati premijer Plenković u Banskim dvorima održat će sastanak s predstavnicima krovnih liječničkih organizacija. Uz premijera, na sastanku će biti i resorni ministar Vili Beroš. Liječnici, između ostalog, traže donošenje nove uredbe o koeficijentima, kao i zakona o radnopravnom statusu liječnika. Žele konkretne rokove za ispunjenje zahtjeva. Do sastanka je došlo nakon što su liječnici zatražili da se u rješavanje problema uključi i premijer.

"Odluku o štrajku liječnika donosi skupština dvotrećinskom većinom. U tijeku je e-glasovanje koje je pokrenuto prije sedam dana, a trebalo bi završiti sutra u 10 sati. Ako se odluka i donese, to ne znači nužno da će ići u štrajk, već se kreće s pripremama za štrajk", doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Marin Smilović, Iz Inicijative mladih liječnika je prokomentirao sutrašnji sastanak liječnika s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Očekujemo da se postave konkretni rokovi za naša četiri zahtjeva. Nadamo se pozitivnom rješenju. Sveo bih probleme mladih liječnika u tri točke - robovlasnički ugovori, financijska naknada i neadekvatna provedba specijalističkog usavršavanja", naveo je Smilović.

Pročitajte i ovo Mate Rončević, čelnik Upravnog vijeća KBC Split Svjetski dan zdravlja Nikad duže liste čekanja, ali u Splitu su uspjeli u nečemu što je izgledalo nemoguće. Šef Upravnog vijeća otkriva recept za uspjeh

Priznaje da ga najviše muči što nema dovoljno vremena za svoje pacijente. "Trpe i pacijenti, a tu smo i mi u ugrozi zbog mogućnosti pogreške. U danu zna biti od 40 do 100 pacijenata, ovisno o dijagnostici", rekao je Smilović.

Ističe da bi vladajućima dali maksimalno par tjedana za rok odluke.

"Svi koji za sutra imaju preglede, najnormalnije će ih obaviti. Svi će normalno raditi", zaključila je Vištica. 

Cijeli razgovor s Marinom Smilovićem pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene