Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na mjestu gdje je u veljači 2008. do temelja izgorjela zgrada pulske Osnovne škole 'Veli Vrh' predsjednica vlade Jadranka Kosor svečano je otvorila novu zgradu osnovne škole.


U izgradnju škole Vlada je uložila šest milijuna kuna, Istarska županija milijun, grad Rijeka 100.000, a ostatak grad Pula. Cijeli kompleks od 7800 četvornih metara sastoji se od četiriju građevina - za razrednu nastavu, za predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda, trodijelne športske dvorane te društvenih prostorija. U sredini tih objekata nalazi se igralište na 1200 četvronih meara s amfiteatrom, a uokolo je 60-ak parkirnih mjesta za školu, vrtić i mjesni odbor.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: ''Djelujem kao ucviljena šiparica, ali ... Tretiraju nas kao zemlju trećeg reda, zahvaljujući HDZ-u'' Pas (Foto: Getty Images) Psi napali dvaput u okolici Pule, jedan ugrizao ženu na ulici

Premijerka Kosor prigodom otvaranja je istaknula kako je u školi ozračje za učenje i stjecanje znanja - sjajno. 'Najvažnije je učiti i ulagati u sebe, jer ništa nije za druge, već je sve za vas i to se vraća u konačnici gradu, županiji i državi', poručila je Kosor učenicima, istaknuvši kako se nova školska godina obilježava na najbolji mogući način - otvorenjem nove škole.

'Istra treba biti među prvima koja daje i vlada svakako uzima u obzir tu činjenicu. Puno je trebalo upornosti da se iz pepela podigne ova škola, a vlada je i u ovako teškim uvjetima svojom odlukom izdvojila iz proračunske pričuve dodatnih pet milijuna kuna', naglasila je Kosor. Ona je iz Pule poželjela sretan i uspješan početak nove školske godine svim učenicima i učenicama u Hrvatskoj, a njih je oko 550 tisuća, te posebno onima koji su danas pošli u prvi razred, a njih je oko 40 tisuća.

Početak promjene u odnosima Istre i Zagreba

Istarski župan Ivan Jakovčić je, zahvalivši premijerki i vladi što su prepoznali i taj projekt u Istri, izrazio uvjerenje kako je to početak promjena u odnosima između političke Istre i političkog Zagreba. 'Ne želimo više da Istra bude prva kad treba davati i zadnja kad treba dobivati, već barem u sredini po dobivanju', poručio je Jakovčić, a pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako su učenici na Velom Vrhu dobili školu za budućnost.

Stara škola je izgorjela 24. veljače 2008., a grad Pula je odmah nakon te nesreće u suradnji s istarskim Društvom arhitekata proveo javni arhitektonski natječaj na kojem je izabrano arhitektonsko rješenje riječkog društva Randić-Turato d.o.o. Zatim je izrađena projektna dokumentacija te su pribavljene sve potrebne dozvole za početak gradnje, a javnim natječajem kao izvođač radova izabrana je tvrtka 'Strabag'. Gradnja nove škole počela je 15. lipnja prošle godine.

U novoj školi svaka učionica ima zaseban sustav hlađenja, a centralno grijanje, putem glavne kotlovnice, za početak je predviđeno na ulje, ali je sve pripremljeno da se uključi i na zemni plin. Objekti su povezani staklenim hodnikom pa učenici neće morati izlaziti van, a tri dijela športske dvorane mogu se odvojiti mrežom pa istodobno mogu vježbati tri skupine učenika, a četveroredne tribine se teleskopski mogu pomicati. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju