Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon komaraca...

Građani muku muče s najezdom smrdljivih kukaca: "Strašno, ne možemo otvoriti vrata da ne padaju na glavu"

Najezda smrdljivih martina - 1
Najezda smrdljivih martina - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Najezda smrdljivih martina - 1 Najezda smrdljivih martina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Najezda smrdljivih martina - 4 Najezda smrdljivih martina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Najezda smrdljivih martina - 2 Najezda smrdljivih martina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Najezda smrdljivih martina - 3 Najezda smrdljivih martina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Najezda smrdljivih martina - 5 Galerija 1/10 >>
Do sada su komarci građanima diljem Hrvatske "pili krv", a sad su ih napali novi nametnici. Građani muku muče sa smrdljivim martinima. Osim što ispuštaju neugodan miris, prave i štetu.

U kućama, u vrtovima, nema gdje se ne zavuku. Gospodin Franjo, koji je svaki dan u svom vrtu, nije mogao zaštititi ni voće ni povrće. Smrdljivi martini sve su mu pojeli.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

"On isisa i ono stoji bljutavo, i kruška, i jabuka, i paradajz, sve. On je isisao, ostao je čitav paradajz, lijep, a kad ga odsiječeš, kao guma je", kaže Franjo Tolić iz Osijeka.

Najveću štetu čine poljoprivrednicima jer se hrane biljnim sokovima. Za ljude nisu opasni, samo su neugodnog mirisa.

"Ako se radi o pojedinačnom primjerku, uzmemo i pustimo ih van, a ako je to masovnija pojava, onda ih možemo usisivačem usisati i tako riješiti problem bez neugodnih mirisa", kaže Ankica Sarajlić s fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Njihov razvoj ovisi o klimatskim promjenama.

"Budući da su nam temperature u padu, njihova aktivnost prestaje i traže mjesto za prezimljenje", dodaje profesorica Sarajlić. A to su kuće i stanovi.

"Nemaju više što jesti vani i sad bježe u kuću. Ne možeš živjeti u stanu. Ako si otvoriš da se zrači soba, širom prozor, kad dođeš, ima ih pet-šest", kaže Tolić.

"Strašno, ne možemo otvoriti vrata da ne padaju na glavu. Kako se borimo protiv njih? Ubija ih suprug", priča Dragica Grgić iz Osijeka.

"Ja ih imam doma, živim na petom katu. Puno, ne znam što je to ove godine", kaže Jozo Perić iz Zagreba.

  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene