Foto: Press
Foto: Press

Svečanim koncertom u dvorani Muzičke akademije danas s početkom u 20 sati počinje ovogodišnji Festival glazbe Zagreb 2016.


U programu će nastupiti ponajbolji amaterski zborovi i instrumentalni ansambli, a uz koncertni program ove godine organizirano je i Natjecanje zborova i vokalnih sastava koje će se održati 5. studenoga u Lisinskom.

Na prvom koncertu nastupit će Djevojački zbor Zvjezdice, Tamburaški orkestar Gaj, Ansambl za ranu glazbu Minstrel te Komorni zbor Ivan Filipović. Publika će tako imati priliku slušati djevojački zbor koji je u svojih više od 30 godina rada, postao najreprezentativniji predstavnik i simbol glazbenog Zagreba i Hrvatske, a koji od osnutka do danas vodi maestro Zdravko Šljivac. Nakon niza koncerta i gostovanja u zemlji i inozemstvu, zagrebačka publika moći će uživati i u izvedbi Komornog zbora Ivan Filipović koji se može pohvaliti i nastupom u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku, koji je prošle godine održan u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda.

Ljubitelji tambure također će na ovom koncertu doći na svoje jer će moći uživati u izvedbi orkestra "Gaj" koji se u svojoj bogatoj povijesti može podičiti s čak trinaest zlatnih plaketa „Tambura Paje Kolarića” osvojenih na Festivalima hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku. Na svečanom koncertu glazbom ćemo proći kroz vrijeme i to uz pratnju jedinstvenog Ansambla za ranu glazbu Minstrel.

Druga koncertna večer održat će se 4. studenoga u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na ovom koncertu nastupit će Akademski harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić, Akademski zbor Vladimir Prelog, Gospel ansambl Agape i klapa Cesarice. Koncert počinje u 20 sati, a posjetitelji će moći čuti kako zvuči jedan od najboljih akademskih zborova, gospel ansambala i orkestar koji 30 godina svojim sveukupnim radom uspješno razbija predrasudu o harmonici kao narodnjačkom instrumentu.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

U nastavku Festivala koji i ove godine organizira Centar za kulturu i informacije Maksimir održat će se Natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava, a na dva koncerta koja će se 5. studenog održati u Lisinskom publika će moći poslušti i najbolje hrvatske amaterske zborove i sastave.

Foto: Press
Foto: Press