Neki novi neobični proizvodi naći će se od 24. siječnja na policama trgovina. Europska agencija za sigurnost hrane sve je odobrila i zaključila da je konzumacija 100 posto sigurna za upotrebu. Ne samo sigurna nego i zdrava.

Galerija Ilustracija Kukci: Ilustracija - 7 Kukci: Ilustracija - 6 +5 Kukci: Ilustracija - 5

Skakavac, crv brašnar i kućni zrikavac - možete li ih zamisliti na svojem tanjuru? Od idućeg tjedna u obliku brašna naći će se na policama trgovina diljem Hrvatske.

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila ih u kategoriju "nove hrane", a to odobrenje moglo bi otvoriti put i drugim kukcima kao što su skakavci, mravi, cvrčci, muhe i ličinke.

''Prvo smo morali dobiti odobrenje na razini regulatornog statusa da bismo to mogli nazvati novom hranom'', objasnila je nutricionistkinja Darija Vranešić Bender i istaknula: ''Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85 posto proteina u 100 grama, što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje.''

Aleksander Gavrilović vlasnik je prve certificirane tvornice buba i svoje brašno koje čeka prodaju već ima, a okus, kaže, može biti raznolik: ''Ako vi tu životinju nahranite dan prije čokoladom, dobit ćete čokoladni okus. Dajte čokoladu, jabuke, kupine - dobit ćete sve te okuse. Od tog brašna možete napraviti sve - palačinke, kruh, kolače.''

Pod prstima je dosta puderasto, izgleda slično kao neki kakao prah, a po mirisu je čista čokoladica, opisala je svoje dojmove reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Ilustracija Tko je za griz gusjenice? Humanitarci gladne u Africi namjeravaju spasiti bubama

Ilustracija - 2 Trovanje hranom - kako ga spriječiti: Mislite da vas riža ne može ubiti? Promislite dvaput

Vranešić smatra da koliko god bili tradicionalni, ipak postajemo sve otvoreniji prema novim kuhinjama: ''Ako gledamo druge civilizacije, one zapravo prilično dugo i obilno konzumiraju takve namirnice. To danas i zapravo oduvijek nazivamo entomofagijom.''

U pojedinim azijskim zemljama kukci se već koriste kao neka vrsta hrskave slastice koja, što je najvažnije - ne deblja, a nutricionistkinja objašnjava i zašto: ''Govorimo o relativno povoljnom sadržaju masnoća, koje su otprilike oko 20 do 30 posto i od toga imamo jako puno upravo nezasićenih omega-3 masnih kiselina, koje su također povoljne za naše zdravlje''.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju